Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Unsane: Claire Foy i thriller filmad med Iphone

Claire Foy ("The crown") spelar en kvinna som drabbas av psykisk ohälsa i Steven Soderberghs "Unsane", filmad med Iphone.Bild: Fox
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
"Unsane" kommer som en frisk fläkt i ett stagnerande filmklimat, en skräckthriller med politisk undertext inspelad på låg budget under endast tio dagar med tre iPhone 7S. Med de förutsättningarna slänger regissören Steven Soderbergh ut stjärnan Claire Foy från de kvävande slottsmiljöerna i monarkislickande tv-serien ”The crown” till en betydligt bistrare verklighet i USA:s privata mentalvård. Och hon svarar med att kasta sig över rollen likt en utsvulten varg.
Foy spelar Sawyer Valentini, ung kvinna på flykt från stalkaren David Shrine (creepy-perfekt spelad av Joshua Leonard) i hemstaden Boston till en småstad i Pennsylvania. När hon söker psykiatrisk terapi för sina känslostörningar och suicidala tankar spärras hon in på mentalsjukhuset Highland Creek för observation. Hon är egentligen bara inlagd ett dygn, men efter hennes våldsamma protester förlängs vistelsen till en vecka med möjlighet till ytterligare påbackning.
Den paranoida stämningen på sjukhuset underbyggs av det perspektivförvrängande 18 mm-objektiv Soderbergh satt på mobilkameran och en modifierad färgskala som tippar över till det hallucinatoriska när Sawyer blir felmedicinerad med psykofarmaka. Vi är därför aldrig riktigt säkra på vad som verkligen händer och vad som är hennes vanföreställningar, framförallt då Shrine oväntat dyker upp som skötare på avdelningen under namnet George Shaw.
Thrillerscenariot skruvas till ytterligare när Sawyer blir vän med den hjälpsamma patienten Nate (Jay Pharaoah). Han visar sig snart vara en grävande reporter som lagt in sig för att undersöka hur privata kliniker missbrukar vårduppdraget genom att droga ner och hålla kvar sina patienter tills deras försäkringspengar tar slut. Här fortsätter Soderbergh på sin kritik mot den kapitalistiska logiken i USA:s privata sjukvårdssystem från thrillern ”Side effects” (2013).
Då handlade det om hur läkemedelsbolagen och privata läkare söker maximera sina vinster genom överförskrivningar av beroendeframkallande mediciner. Nu handlar det om hur försäkringsbedrägeri och medveten felbehandling av patienterna är inbyggt i den privata mentalvården. Ett skrämmande aktuellt debattinlägg även för svenska biobesökare, som här får en glimt av den framtid som väntar om privatiseringsvågen fortsätter.
Soderbergh knyter dessutom Sawyers sjukdomstillstånd till den paranoia som odlas i den amerikanska kulturen. I en drömliknande återblick ser vi hur en civilpolis (Matt Damon) söker upp henne efter att hon lämnat in en anmälan om besöksförbud mot stalkaren Shrine. Metodiskt går han igenom hur hon ständigt måste vara på sin vakt mot allehanda hot i vardagen, både när hon är ute på stan och när hon surfar på nätets alla sociala forum.
Som final får Sawyer en bibeltjock manual med titeln ”The gift of fear”. Saknas gör bara ett inslag där hon utrustar sig och hemmet med allehanda larm- och övervakningsanordningar. Ännu ett strå till stacken i den rädsla som urholkar hennes själ.
”Unsane” är något så ovanligt som en experimentell, nervkittlande och skarpsynt thriller om en av vår tids farsoter, psykisk ohälsa, och om de som vill tjäna pengar på den. Men den är lika viktig som inspirationskälla till alla presumtiva regissörer som förgäves bankar på dörren till filmindustrin. Det finns ingen anledning att vänta. Använd det ni har – mobiltelefon, dator – och börja filma!
"Unsane" finns som import-dvd/blu-ray.
Gå till toppen