Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många gröna besökare på Landskrona trädgårdsgille

Landskrona trädgårdsgille gick av stapeln i helgen, stadens grönaste fest som i år firar 15-årsjubileum. Många besökare var på plats vid Citadellets vallgrav i Landskrona med ett välfyllt program som passade alla åldrar.

Landskrona trädgårdsgille är ett trädgårdsevenemang med en hållbar anda som arrangeras för femtonde året i rad.Bild: Julia Maric
Flotta flottar, öppna trädgårdar, intressanta föreläsningar, musik och trädgårdsmarknaden med allt möjligt som kan kopplas till trädgård. Detta var några av de sevärdheter och aktiviteter som besökarna kunde ta del av under helgens Landskrona trädgårdsgille som i år dessutom firade 15-årsjubileum.
Landskrona trädgårdsgille.Bild: Julia Maric
Läs också Dags för 15-årsjubilerande trädgårdsfest i dagarna två
Under lördagen bjöds det på trädgårdsmarknad med ett spännande sortiment och nytt för i år var att Svenska Pelargonsällskapet hade sin nationella pelargontävling. Över sextio pelargonier bedömdes under lördagen i olika klasser. En av vinnarna var Håkan Olsson som vann dubbla förstapriser.
Håkan Olsson vann dubbla priser i Svenska Pelargonsällskapets nationella pelargontävling.Bild: Julia Maric
– Jag ställde mest upp som en trevlig grej och för att det behövdes fler sorter. Det har ju varit så varmt så allt har blommat över men jag hade några pelargoner över som såg okej ut. Själv var jag kritisk om de skulle duga men de vann så det är kul! Men bara att vara här är jättekul, säger Håkan Olsson.
I bedömningen tittar juryn bland annat på blommans utseende som helhet, blommans blad och om blomman har rätt sorts kruka.
En trogen besökare på gillet var Gunnel Johansson som precis varit och köpt en ny blomma till sin koloni i Landskrona. Att besöka Landskrona trädgårdsgille hör för henne till traditionen.
– Det är alltid trevligt här med mycket folk och god stämning. Det blir som en fest, säger hon.
Men vilken blomma hon har köpt vet hon inte riktigt.
Gunnel Johansson besöker Landskrona Trädgårdsgille varje år.Bild: Julia Maric
– Jag kan faktiskt inte vad det är för någon, jag har försökt att plantera i min koloni men mina blommor blir aldrig så stora. Men så hittade jag den här och tänkte att den skulle passa, säger Gunnel Johansson och skrattar.
Emeli Zeilon, samordnare för Landskrona trädgårdsgille, är nöjd med årets uppslutning:
– Jag tror aldrig att det har varit så mycket folk här så det är jätteroligt. Och vi har perfekt väder, säger hon.
Även fyrbenta besökare var nyfikna på det röna.Bild: Julia Maric
Syftet med gillet är att öka kunskapen om det gröna men Emeli poängterar också andra viktiga aspekter.
– Det finns de som är entusiastiska inom olika trädgårdssällskap men också de som ser trädgården som en hälsoaspekt, det gröna andrummet. Trädgården och naturen kan spela en stor roll för hälsan, säger hon.
Något annat som fanns på Trädgårdsgillet var en bomässa för insekter där besökarna själva fick snickra ihop sitt egna insektshotell. En som gjorde det var Bert Andersson från Malmö.
Bert Andersson, i full gång med att snickra ihop ett insektshotell.Bild: Julia Maric
– Den här ska jag ha hemma i trädgården och samla insekter, säger han.
Innan Trädgårdsgillet avslutades skulle den flottaste flotten utses. Det är allmänheten som röstar på vilken flotte de tycker bäst om.
Läs också Vilken flotte är flottast i år?
I år var det en jämn match och vinnaren blev ”Bygg ditt trädgårdsrum med hjälp av det du tröttnat på inne. Återbruk är nyckelordet. Välkommen ut i innerummet”. Ödåkra Uteplantor & Möllers Bohagservice stod för designen och flotten fick 393 av de 1 605 rösterna.
Så här ser årets flottaste flotte ut.Bild: Tom Wall
Landskrona Trädgårdsgille.Bild: Julia Maric
Gå till toppen