Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Debattinlägg: ”Sverigedemokraterna är skyldiga skåningarna en förklaring.”

Varför är det så viktigt att försvara obegränsade vinster i välfärden när pengarna behövs för att anställa mer personal? Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

2014 gick Sverigedemokraterna till val under parollen ”Vi väljer välfärd” och lovade att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem helt i skolan. Men strax efter valet bestämde sig SD för att springa vinstlobbyns ärenden, skriver artikelförfattarna.
När privata aktörer, företag och stiftelser, släpptes in i den svenska välfärdssektorn var tanken att mångfalden och valfriheten skulle öka samt att personalens löner och villkor skulle förbättras.
Nu, decennier efter det att marknadskrafterna haft fritt spelrum i välfärden, kan vi alla se resultatet. Sjunkande kunskapsresultat och ökad ojämlikhet i skolan, mångfalden hotas av ett fåtal stora koncerner som tränger ut ideella aktörer samt sämre löner och villkor för dem som jobbar hos vinstdrivande företag.
En undersökning från Kommunal visar att en undersköterska som arbetar på ett privat äldreboende tjänar i snitt 2 300 kronor mindre varje månad jämfört med en undersköterska på ett kommunalt äldreboende.
2014 gick Sverigedemokraterna till val under parollen ”Vi väljer välfärd” och lovade att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem helt i skolan.
Men strax efter valet bestämde sig Sverigedemokraternas partiledning för att springa vinstlobbyns ärenden, det vill säga arbeta för de företag som har intresse av att försvara obegränsade vinster i välfärden, och överge sina löften till väljarna om att begränsa vinsterna.
Under Sverigedemokraternas landsdagar 2015 var flera medlemmar emot partiets högersväng och skrev en motion om att begränsa vinsterna i välfärden. Aron Emilsson och Roger Richtoff, sverigedemokratiska riksdagsledamöter från Skåne, var två av dem som skrev under motionen. Men nu har även de svängt i frågan.
Den 7 juni i år röstade Aron Emilsson, Roger Richtoff samt övriga sverigedemokrater i riksdagen nej till Socialdemokraternas förslag om att stoppa vinstjakten. Där och då svek Emilsson och Richtoff väljarna och valde vinstlobbyn framför att satsa på en gemensam välfärd för alla. Det är hög tid att Sverigedemokraterna ställs till svars för sitt agerande.
Sverigedemokraterna är skyldiga skåningarna en förklaring.
Varför är det så viktigt för Emilsson och Richtoff att försvara obegränsade vinster i välfärden när pengarna behövs för att anställa mer personal?
Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna må ha röstat ner vårt förslag om att stoppa vinstjakten. Men vi ger oss inte. Valet måste bli en folkomröstning om svensk välfärd.
Vi socialdemokrater vill värna valfriheten och mångfalden av aktörer inom välfärden, men vi vill också sätta stopp för vinstjakten.
De skattepengar som går till välfärden ska användas till att ge barn en bättre skolgång, till kortare vårdköer, tryggare omsorg för äldre och till bättre löner och villkor för dem som jobbar inom välfärdssektorn. Inte till obegränsade vinster.
Därför går vi till val på att sätta stopp för vinstjakten. Till skillnad från Sverigedemokraterna, prioriterar vi välfärden och välfärdspersonalens löner och villkor före skattesänkningar, obegränsade vinstuttag och privatiseringar.
Så skapar vi ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige.

Ardalan Shekarabi

Niklas Karlsson

Ardalan Shekarabi (S) är civilminister.
Niklas Karlsson är ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen