Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Du som tror att hårda tag gör Sverige bättre – detta är en saga för dig

”Nu är det min tur.”, sa Solen och började skina lite försiktigt på den lilla människan. Läs Gunnel Karlsson Helbls betraktelse.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är en saga till dig som tror att hårda tag gör Sverige bättre.
Nordanvinden och solen hade länge kämpat på olika sätt om vem av dem som är starkast. En dag när Nordanvinden for omkring och brainstormade, fick han en utmärkt idé för hur de skulle kunna avgöra striden. Han kände sig i fin och uppblåst form och var säker på att vinna. Han kallade till sig Solen och började förklara sin tävlingsplan: ”Ser du den där lilla människan där nere på jorden. Vart ska hon gå? Varför har hon en tjock kappa på sig? ”
Solen blev förstås nyfiken, men anade att Nordanvinden hade annat i kikaren än att diskutera de små människornas mål och drivkrafter, så hon sa: ”Kom till saken! Jag vet ju att det enda du vill är att visa att du är starkare än jag.”
”Okej då!” sa Nordanvinden. ”Jag vill att vi tävlar om vem som snabbast kan få den lilla människan att ta av sig kappan. Är du med?”
Solen, som gärna ville få ett slut på det evinnerliga tävlandet, gick med på utmaningen. ”Du får börja.”, sa hon.
Nordanvinden, som var övertygad om en snabb seger, drog in luft och satte igång att blåsa det hårdaste han kunde. Den lilla människan slöt kappan tätare omkring sig, böjde sitt huvud och fortsatte sin vandring. Nordanvinden blåste och blåste, med samma nedslående resultat.
”Nu är det min tur.”, sa Solen och började skina lite försiktigt på den lilla människan. Nordanvinden bevittnade, med stigande förvåning, hur den lilla människan lyfte sitt huvud, log och tog av sig sin kappa.
Solen sken upp och sa: ” Kan vi sluta tävla nu. Jag vill så gärna tillbaka till hängmattan och fortsätta med min bok. Jag har precis börjat läsa 'Hur man botar en fanatiker'.
Nordanvinden drog sig tillbaka med en djup suck och mumlade: ”Hur gick det där till? Alla vet ju att det är jag som är starkast.”
Förvisso är detta bara en saga, men den är värd att ha i åtanke varje gång du tänker att det behövs hårdare tag. När du till exempel tror att ”Burkaförbud” ger kvinnor frihet, att fattigdom bekämpas med tiggeriförbud, att sjuka blir friskare med lägre ersättning eller att arbetsglädje befrämjas av lägre löner.

Gunnel Karlsson Helbl

Östra Karup
Gå till toppen