Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Färgsprakande Prideparad fyllde Helsingborgs gator

Under söndagseftermiddagen fylldes Helsingborgs gator av Prideparaden och det blev en livsbejakande hyllning till mångfald och kärlek.

Helsingborgs pridetåg bjöd på sång, skratt och dans.Bild: Matilda Ahlberg
Regndropparna smög sig fram bland molnen och ett folkhav i alla färger fyllde Stadsparken inför årets Pridetåg i Helsingborg.
Innan avsparken klockan 13 hölls en scenshow i Stadsparken. Budskapet kärlek och mänskliga rättigheter genomsyrade stämningen bland deltagarna när musiken strömmade ut genom högtalarna, och människor dansade eller bara stod stilla och njöt av stämningen på plats.
Arrangören Camilla Bergvall var glad över den stora uppslutningen det här året:
– Det är en fantastisk känsla här med mycket glädje, kärlek och känslor på ett fantastiskt sätt. Det är en annan typ av folkmassa än vad vi har sett de tidigare åren, säger hon.
Stadsparken var fylld av glädje och kärlek på söndagen.Bild: Matilda Ahlberg
Linn Svensson från Helsingborg har deltagit i Pridetågen alla tidigare år, med lite olika utklädnader varje gång. Det här året hade hon en unicorn-dräkt med pridefärger i manen.
– Jag köpte den förra året. Den står för att man ska tro på sig själv och vara sig själv. Vill man vara en enhörning så ska man få vara en enhörning, säger hon.
Läs också Prideparaden blir dubbelt så lång – och utan loggor
Linn Svensson hade sin unicorn-dräkt på sig dagen till ära.Bild: Matilda Ahlberg
Några andra som deltog i tåget var Ella Berg, Ebba Lennartsson Städe, Lovisa Henriksson, Emilia Fogelberg, Andréa Sjölin, Amanda Ask och Lisa Palm Helmersson. Några av dem kommer från Ängelholm, Malmö och Höör och träffades för allra första gången idag.
– Det är det som är så fint, den här dagen förenar alla, säger Andréa Sjölin.
– Jag är stolt över vem jag är och jag är stolt över vem alla är oavsett vad och det vill jag visa här idag, säger Lovisa Henriksson.
Hur känns det att vara här?
– Verkligen jättefint, jag blir rörd. Alla är verkligen är, alla typer av olika människor och alla klär sig som dom vill och är så fina. Det är det som är så fint för ingen dömer en. Jag blir helt rörd av att vara här, säger Andréa Sjölin.
– Jag tycker det är trevligt att se att alla kan få vara sig själv här utan att bli dömd. Därför är det kul att vara här för att ingen utesluts. Det uppskattar jag, säger Emilia Fogelberg.
Längst bak från vänster: Ella Berg, Lovisa Henriksson, Andréa Sjölin, Amanda Ask och Lisa Palm Helmersson. Längst fram från vänster: Ebba Lennartsson Städe och Emilia Fogelberg.Bild: Matilda Ahlberg
Årets tema var kamp, där arrangörerna vill sätta fokus på den kamp som HBTQ-personer måste kämpa med varje dag, hela året. Detta har belysts på olika sätt under Pridehelgen i Helsingborg.
I år var Pridetåget dubbelt så lång som sträckan i fjol.Bild: Matilda Ahlberg
Efter paraden delades HBTQ-utmärkelser ut. Bland annat utsågs årets pionjär, årets mötesplats och årets fighting-spirit.
Trots regn var uppslutningen stor under årets Pride i Helsingborg,Bild: Matilda Ahlberg
Gå till toppen