Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Nilsson: Henrik Nilsson: Framgång trots bakslag.

Demonstranter i Buenos Aires. Foto: Jorge Saenz APBild: Jorge Saenz
Efter den katolska kyrkans intensiva lobbyarbete röstade den argentinska senaten i torsdags (9/8) ner förslaget om laglig abort i landet. Men trots bakslaget har kvinnorörelsen i Argentina varit en frisk fläkt i ett land präglat av en unken abortlagstiftning.
Abort har länge varit ett tabubelagt ämne i det religiösa Argentina. Men fler människor vänder sig nu mot gamla värderingar och blickar framåt. Aktivisterna har på kort tid vunnit ett stort stöd bland befolkningen.
60 procent av argentinarna stödjer rätten till abort, enligt en opinionsundersökning från Buenos Aires universitetet. Lagstiftningen verkar gå stick i stäv med folkets vilja. Om Argentina, likt Irland, hade haft en folkomröstning kanske abort hade varit tillåtet idag.
Argentinarna har väckt frågan till liv även bland grannländerna. Flera demonstrationer har brutit ut runt om Sydamerika. Det är en viktig och välbehövlig utveckling som just nu sker. 97 procent av alla kvinnor som lever i latinamerikanska länder har inte möjlighet till laglig abort, enligt The New York Times.
Kvinnorörelsen i Argentina har visat att frihetliga ideal är fortsatt värda att kämpa för. Senatens beslut lär inte hindra den utvecklingen. Frågan är långt ifrån över.
Gå till toppen