Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Jag hoppas att de som är sura ändrar sig och att vi får stor uppslutning i Pridetåget

"Pratet om bojkott gör mig bedrövad. Det är tråkigt att S, L och M dömer arrangemanget på förhand. " skriver Annika Roman (MP) om beslutet från flera partiföreträdare att inte delta i årets Pridetåg i Helsingborg eftersom de inte får visa upp sina partisymboler.Bild: Solum, Stian Lysberg
Min farbror hittades sönderslagen utanför sitt hem, gång på gång under sitt liv. Polis kom inte till hjälp. Regeln var att våldet tystades ned. Så var livet för en homosexuell i Sverige. Så är livet för många som räknar sig till gruppen hbtq+ i världen. Så kan det bli igen ifall krafter som vill gömma undan och trycka till dem som inte passar in i traditionella normer får inflytande.
Vi har nog alla släktingar och vänner, levande och döda, vars liv och hälsa försämrats av homofobi och transfobi. Och vi har barn omkring oss som ännu inte hittat sin identitet, som kanske söker i det dolda. Det är för deras skull vi aktivt behöver arbeta med dessa frågor, men också för vår egen. Vad vet vi om vem vi blir kära i imorgon?
Min farbror hittade sin livskamrat sent i livet, en man som dittills levt som heterosexuell. De fick bägge uppleva kärlek och frihet därför att Sverige förändrades.
Förändring och frihet uppstår när människor själva bär kunskap, insikt och civilkurage med sig i sina liv. Det är så vi tillsammans skapar ett öppet och inkluderande samhälle. Vi ska också komma ihåg att det var en tjänsteperson och aktivister som 1979 såg till att homosexualitet inte längre klassas som en psykisk sjukdom i Sverige.
Självklart är politiken också viktig. Men att som Maria Winberg Nordström (L) påstå att ramarna för själva Pridetåget tar bort henne som politisk kraft är att överdriva sin egen roll, men också gärning. Hittills är det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som aktivt under Prideveckan lägger förslag som kan förbättra livet för hbtq+.
Det är bra att vi går som individer i år. Jag behöver inte gå i klunga med de jag känner, jag vill gå med alla. Och jag tror att alla de som inte ser sig som medlemmar av organisationer eller medarbetare på en arbetsplats utan just individer, och de är ganska många, faktiskt känner att tåget är för dem.
Tillsammans med andra partier har Miljöpartiet i Helsingborg tagit fram en plan för lika möjligheter. I den står mycket bra, som att staden ska arbeta aktivt med normkritik. Men vi får inte slå oss till ro. Det finns starka krafter som vill trycka till dem som inte följer traditionella normer, en del är synligt aggressiva och andra passivt aggressiva. Normtrycket förs fram både medvetet och omedvetet och skapar lidande, främst för unga. Därför föreslår Miljöpartiet att arbetet inom idrottsrörelsen med att stärka kunskap och metoder kring hbtq+ fördjupas. Här kan staden och ideell sektor hjälpas åt.
Pratet om bojkott gör mig bedrövad. Det är tråkigt att S, L och M dömer arrangemanget på förhand. Utvärderar gör vi efteråt. Sakfrågan, att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett könsidentitet och sexuell läggning är så mycket större än vad vi politiker tycker om reglerna, var vi går i själva tåget eller vad vi har på oss.
Jag hoppas att de som är sura ändrar sig och att vi får en varm och stor uppslutning av folk som vill ingjuta kraft i oss alla att våga vara oss själva, att våga älska i våra egna, våra enda liv.
Annika Román (MP)
kommunalråd och riksdagskandidat
Fotnot. Prideparaden i Helsingborg utgår idag, söndag 12 augusti, klockan 13 från Stadsparken.
Gå till toppen