Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Moderater, ta tag i rätt saker.

Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Nu tar vi tag i Sverige, är Moderaternas nya slogan.
På torsdagen presenterade partiet förslag till ekonomiska reformer för den kommande mandatperioden. Syftet är att ”återupprätta samhällskontraktet” och det handlar om ”den grundläggande kärnstatens förmåga” förklarar partiledaren Ulf Kristersson.
För första gången på länge handlar valrörelsen inte om jobb och ekonomi och som Kristersson påpekar är det inte konstigt. Den svenska ekonomin går bra. BNP växer, arbetslösheten sjunker och en svag krona stärker exporten. Sverige är mitt uppe i en högkonjunktur.
Men ”efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur. Det enda vi inte vet ... är exakt när, exakt hur och hur djup den kommer att bli”, för att använda Kristerssons ord.
Det överskott som finns i de offentliga finanserna beror enligt Konjunkturinstitutet helt på högkonjunkturen, och moderatledaren är djupt kritisk till att regeringen inte tagit tillfället i akt att vidta strukturreformer som stärker Sverige inför den kommande lågkonjunkturen.
Kristersson har helt rätt i sin kritik. Olika mandatperioder och ekonomiska lägen ger politiken olika uppgifter. När konjunkturen är god behöver åtgärder vidtas som smakar beskt i början men som gör gott på längre sikt.
OECD har i åratal påpekat att Sveriges bostadsmarknad är dysfunktionell, att höga ingångslöner hindrar lågkvalificerade från att få jobb och att integrationen behöver förbättras. Socialdemokraterna har inte vidtagit nödvändiga reformer.
Får moderaterna makten däremot, så lovar de att ta tag i Sverige. Mer pengar ska satsas på polis och försvar. Skatterna för löntagare ska sänkas och kraven för att få olika typer av bidrag skärpas.
Klassisk moderatpolitik alltså.
Kristersson pratar också om att kommunerna måste få ökat stöd för att klara vården och skolan. Svenskarna lever allt längre. En fantastisk utveckling, men den innebär efterhand också att varje löntagare måste försörja fler pensionärer. Det kostar. Inte minst för små landsbygdskommuner.
Miljardsatsningarna ska finansieras med fler i arbete och färre som går på bidrag. Om det lyckas återstår att se.
Kristerssons förslag är i stort välkomna reformer. Men OECD pekar i sina granskningar av Sverige även på andra nödvändiga reformer som redan borde ha genomförts.
Medelklassens snuttefilt ränteavdraget, som gör det billigare att låna pengar till bostad, behöver trappas ned för att minska hushållens skuldsättning och göra Sverige mindre känsligt för ekonomiska kriser. Till det måste hyresregleringen ses över för att öka rörligheten på bostadsmarknaden och göra det lättare att hitta någonstans att bo för dem som inte har råd att köpa en bostad.
Skatten på arbete behöver, precis som Moderaterna vill, sänkas. Om man inom ramen för en bred skattereform samtidigt återinförde skatt på fastigheter skulle skatten på arbete kunna sänkas ännu mer. Det är knappast populärt i den fastighetsägande medelklassen. Men det skulle göra att arbetstagare får behålla mer av lönen. ”Det ska löna sig att arbeta”, som ett populärt moderatmantra låter.
Rädslan att stöta sig med viktiga väljargrupper har hindrat Löfven från att göra impopulära men viktiga reformer under mandatperioden. Om Kristersson menar allvar med att vara vuxen och ”ta tag i Sverige” kan han inte göra samma sak.
Gå till toppen