Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Amanda Svensson: Runk, bök och retro

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Jack Vreeswijk

vissångare, kompositör

Jack Vreeswijk är en sommarpratare av den gamla skolan – en munter söderkis som drar lite goa minnen, river av en visa på gitarren och levererar fraser som ”tonårens runk och bök” och ”flytta ut i spenaten” utan att det låter som att han läser ur ett manus.
Vad programmet egentligen handlar om är oklart. Naturligtvis blir det en hel del snack om farsan Cornelis och några anekdoter som illustrerar hur det inte alltid varit helt lätt att vara hans son. Det handlar också ganska mycket om pengar, eller snarare bristen på pengar – programmets bästa ögonblick är berättelsen om hur Cornelis en gång i slutet av sitt liv framträdde utanför en Ica-butik, inte av något slags ideologisk övertygelse utan kort och gott för att han hade ont om stålar.
Från Jack Vreeswijks eget liv får man en blandad kompott – det mesta kretsar kring ungdomsåren då han bodde i faderns hemland Nederländerna, men han hinner också berätta om punkbandet Fulihufvet, om karriärskriser och de senaste årens turnéer tillsammans med Cajsa-Stina Åkerström.
Vreeswijks Sommar är kort och gott en och en halv timmes skitsnack från verandan, varvat med guldkorn ur den svenska och internationella visskatten. Retro, och rätt så uppfriskande.
Gå till toppen