Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Linda Fagerström: Emma Molin bjuder på sommarens cliffhanger

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Emma Molin

skådespelare, manusförfattare

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Emma Molin, skådis och manusförfattare i humorgruppen Grotesco, vill inte vara förutsägbar. Därför: inget om sitt engagemang i #tystnadtagning och #metoo. Inte heller om det hyllade Grotesco-avsnittet ”Ladies Night”, som hon skrev manus till, där mansgriseriet i humorsvängen träffsäkert gestaltas i all sin fläskiga prydno.
Men efter en lång inledning med kontrafaktiska scenarion om hur livet kunnat bli – på det påklistrade temat ”sliding doors”, som hon själv erkänner är dåligt – kommer hon ändå dit.
Kanske vet hon egentligen att det pratiga manus programmet hittills följt inte håller måttet med alla ”otroligt stolt” och ”otroligt kul” och ”jätteont”. Kanske inser hon att lyssnarna faktiskt vill höra hennes tankar om den sexistiska humorbranschen, och programmet vänder. För äntligen pratar hon engagerat och levande om modet att kräva förändring, styrkan i systerskapet, lyckan över att med bestämda kliv gå mot en ljusare framtid, alltihop.
Jag misstänker också subtila tjuvnyp i feministisk anda, när hon – på ett förvisso helt vattentätt sätt – antyder sin syn på sommarpratarna den 2 juli och 17 augusti, läkaren David Eberhard och inspirationsföreläsaren Olof Röhlander: lögnare respektive psykopat. Hur ska dessa bägge herrar reagera? Sommarens cliffhanger.
Gå till toppen