Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rasar mot Fox News: "Pissa inte på Danmark"

Danmarks finansminister rasar mot den amerikanska tv-kanalen Fox News efter ett inslag där landet liknas vid Venezuela. Danskarna framställs där som ett folk som varken vill jobba eller studera.

Danmarks finansminister Kristian Jensen rasar mot ett inslag i Fox News. Arkivbild.Bild: AP/TT
– Ursäkta mitt raka språkbruk, men hon ska helt enkelt inte pissa på Danmark. Jag tänker inte gå med på att något så fullkomligt felaktigt påstås, säger den danske finansministern Kristian Jensen (Venstre).
Fox News inslag, som hade setts av över en miljon människor på Facebook på mindre än ett dygn, inleds med bilder från oroligheter på gatorna i Venezuela.
– Ingen mat, inget jobb, våld, rån. Det är så socialismen ser ut i Venezuela. Venezuelanerna svälter. När demokrater pratar om socialism så säger de: Vi talar inte om Venezuela, vi talar om Danmark, säger programledaren Trish Reagan i inslaget.
"Något är ruttet i Danmark", hävdar hon. Reagan lägger sedan fram felaktig statistik för att visa att "ingen vill arbeta" i Danmark och säger att de – jämfört med USA – höga skattesatserna innebär att alla danskar i praktiken arbetar för staten.
Studier bekostas men ingen avslutar dem, hävdar hon, "för sådan är verkligheten under socialismen".
– Danmark, liksom Venezuela, har fråntagit människor deras möjligheter, säger Reagan, och påstår att det är just detta som den amerikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders vill åstadkomma.
I själva verket har Danmark en högre sysselsättningsgrad än USA, elva placeringar högre upp i OECD:s sammanställning.
– Venezuela är en socialistisk diktaturstat. Danmark är en fri, reglerad marknadsekonomi. Vi är i all statistik en av de mest öppna och fria ekonomierna, säger Kristian Jensen, och fortsätter:
– Det är helt enkelt ett uttryck för hur politiserade amerikanska nyheter har blivit. Helt avskilt från fakta använder man inslag till så felaktiga påståenden.
Gå till toppen