Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Nu kan skåningarna grilla igen

Från klockan 16.00 är det återigen tillåtet att grilla på egen tomt i Skåne. ”Även yrkesmässig matlagning över öppen låga blir tillåten” meddelade länsstyrelsen under måndagen.

Grillningsförbudet i Skåne hävs klockan 16 under måndagen.Bild: Braastad Audun
I juli införde länsstyrelsen ett totalt grill- och eldningsförbud i Skåne. Men efter de senaste dagarnas regn har länsstyrelsen nu lättat på förbudet. Grillning på egen tomt tillåts om grillen ”är upphöjd från marken, befinner sig på ett säkert avstånd till brännbart material och om brandsläckningsutrustning finns tillgänglig”, skriver länsstyrelsen.
Eldningsförbudet ligger dock fortfarande kvar eftersom det fortfarande finns en brandrisk. Det görs dock undantag för ”yrkesverksamma som livnär sig på matlagning över öppen låga”, enligt länsstyrelsen.
– För oss var det viktigt att ha med alla parter för en samlad och långsiktig bedömning. Även om läget är fortsatt ansträngt bedömer vi det som tillräckligt stabilt för att en förändring av förbudet kan ske. Men vi ber om förståelse för den situation som fortfarande råder i Skåne och om största försiktighet vid grillning, säger landshövding Anneli Hulthén i ett pressmeddelande.
Gå till toppen