Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Helsingborg bygger för idrott och underhållning medan äldre fått undermålig tilldelning

”Helsingborg bygger anläggningar som bara den för Dunkerpengar och skattemedel medan de äldre har det sämst i landet.” skriver insändarskribenten Tommy Svensson.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag läser artikeln ”Man blir ju livrädd när man tänker på det”, HD 12/8, om att hamna på ett av Helsingborgs äldreboenden. Här framgår att de som idag bor på äldreboenden i Helsingborg är de mest missnöjda i Skåne.
Enligt socialstyrelsens årliga enkät är 28 procent missnöjda med sitt boende jämfört med rikssnittet på 18 procent. Ser man på enskilda boenden ligger de offentligt drivna på de fyra översta platserna och i botten det kommunala Dunkerska huset samt vårdbolaget Attendos boenden Bergaliden och Valltorp.
Helsingborg satsar mindre pengar än rikssnittet på äldreomsorg. Helsingborg lägger knappt 50 000 kronor om året per invånare över 65 år och rikssnittet ligger på 60 000.
I samma tidning kan man läsa att Dunkerfonderna går bra samt att ett äventyrsbad för 500 miljoner planeras till 2021 och att Helsingborg Arena för 400 miljoner är avbetalad år 2021. Kommunen har i princip inte lagt ut ett öre för faciliteter som berör idrottande ungdomar och passiva åskådare på underhållningssidan.
Däremot har våra äldre inom hemvård och boende på äldreboenden i staden fått undermålig tilldelning. En grupp i samhället som skattebelastats under hela sitt arbetsliv och fortfarande betalar kommunal- och landstingsskatt.
Hur man som politiker i en blågrön koalition värderar människor i samhället kostnadsmässigt så olika är en orättfärdig politik som borde uppmärksammas av alla helsingborgare. Alla blir vi förmodligen gamla och behov av samhällets tjänster.
Under sommarens värmebölja har det inte ens funnits mänskliga betingelser med välreglerad inomhustemperatur på boendena.
Sveriges ekonomi går bra. Helsingborg bygger anläggningar som bara den för Dunkerpengar och skattemedel medan de äldre har det sämst i landet.
Äldre på ett boende betalar i snitt hela pensionen för mat husrum och omvårdnad så att 2 000 till 3 000 kronor återstår och i det fallet kan jag inte underlåta mig att citera Scanias vd: ” Va’ fan vår jag för skattepengarna”
Tommy Svensson
anhörig och bävar för stadens äldrevård
Gå till toppen