Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Tradig skånsk blockpolitik skadar sjukvården.”

Carl Johan Sonesson (M) och alliansen i Region Skåne tycks inställd på att bevara blockpolitiken.Bild: Moa Dahlin
För knappt en vecka sedan var Allians för Skåne ute på Lilla Torg i Malmö och presenterade sitt valmanifest.
Det väckte ingen större uppståndelse, ingen valtemperatur steg nämnvärt. Trots att sjukvården fortfarande är en av väljarnas viktigaste frågor. Och trots att skåningarna verkligen, verkligen vill att tågen ska gå i tid.
De uppträder som ett parti, som det skånska allianspartiet. I en debattartikel nyligen under Aktuella frågor framhåller partiernas ledande regionpolitiker att de har lagt gemensamma budgetförslag i Region Skåne sedan 2004. De är ”eniga om det mesta.” De skriver:
”Allians för Skåne är varken skendöd eller stendöd, trots alla illvilliga spekulationer om detta kopplade till det rådande opinionsläget.”
På riksplanet däremot syns skillnaderna tydligt mellan allianspartierna. Det vore ett fattigdomsbevis om de fortfarande hade plaskat runt i dåvarande Centerledaren Maud Olofssons symboliska badtunna.
Det är inte ”illvilligt” att önska sig olika borgerliga nyanser även i Region Skåne. Att vilja se den skånska blockpolitiken uppbruten är inte illvilja, utan omsorg om demokratin. Och om sjukvården.
Tidningens opinionsundersökning från juni tyder på att resultatet i regionvalet kan bli svårhanterligt.
Alliansen fick där 37,9 procent och de rödgröna partierna 39,1 procent. Det tredje blocket, Sverigedemokraterna, hamnade på 19,6 procent.
Det är siffror som är lika dem i opinionsundersökningarna inför riksdagsvalet. Vilket bekräftar att få väljare bryr sig speciellt om regionvalet, få vet ens vilka regionpolitikerna är. 2014 röstade en tredjedel av väljarna olika i riksdags- och kommunval. Men i landstingsvalet var det enbart 15 procent som röstdelade.
Ändå finns det så mycket makt samlad i regionparlamentet. Där sitter 149 förtroendevalda med ansvar för en budget på 38,5 miljarder. Region Skåne är dessutom den största arbetsgivaren i Skåne med 34 000 anställda.
Politiskt präglas Region Skåne av hårt cementerad blockpolitik. Så här sade Moderaternas ledande regionpolitiker Carl Johan Sonesson nyligen till Sydsvenskan:
”Jag tror att vi har goda chanser att bli största block, och ta över styret”.
Att alliansen ska få egen majoritet är osannolikt. Vilka de ska samarbeta med är oklart. Carl Johan Sonesson vill inte styra med Miljöpartiet, vilket alliansen tidigare har gjort.
Det tredje blocket, SD, växer. Partiet gynnas troligen av de andra blockens fäktande, främst om offentligt eller privat inom vården. En framgång i skånska regionvalet skulle stärka partiet ytterligare. Det skulle varken vara bra för Skåne eller för Sverige,
Socialdemokraterna vill fortsätta samarbeta med Miljöpartiet. Och sneglar också på de borgerliga mittenpartierna. Men det är troligen förgäves eftersom alliansen håller ihop i alla lägen.
Det är verkligen synd att det är så här. Det finns mycket gemensamt mellan de rödgröna och alliansen. Det finns goda idéer på båda sidor. Och sjukvården behöver långsiktiga spelregler. Den tradiga skånska blockpolitiken skadar sjukvården.
De svenska landstingen är lika omoderna som blockpolitiken. Det vore bättre för både sjukvården och demokratin om de skrotades och deras ansvarsområden fördelades mellan staten och kommunerna.
Gå till toppen