Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Matilda Molander: S till val på mer makt.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller sitt årliga sommartal.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vad karaktäriserar socialdemokratin av år 2018? Ingenting.
På tisdagen var det statsminister Stefan Löfvens tur att bli utfrågad av P1-morgon. Det var en imponerande uppvisning i att inte stå för någonting.
Löfven har sedan länge sagt att han gärna vill samarbeta över blockgränserna med Centerpartiet och Liberalerna, och får frågan om det fortfarande är aktuellt.
”Nja, såhär: Det avgörande för regerandet är ju riksdagen, att det finns majoritet i riksdagen.”
Svaret utvecklas något, men maken till goddag yxskaft-svar får man leta efter. Och det fortsätter.
”Anta Stefan Löfven att du träffar ett ungt par som våndas över sin önskesemester … De frågar dig, kan vi flyga till Thailand med gott samvete?”
”Ja det går ju flyg till Thailand, och då kan de flyga till Thailand.”
När samtalet kommer in på migrationspolitiken anklagar Löfven Moderaterna för att vilja samarbeta med Sverigedemokraterna. För att sedan gå hårt åt den tidigare alliansregeringens migrationspolitik och mena att det var ett misstag att den inte skärptes tidigare.
Men de som drivit igenom en migrationspolitik som ligger mer i linje med SD är inte Moderaterna, utan Socialdemokraterna. Och på måndagen gick den socialdemokratiske ordföranden i finansutskottet ut och lovade färre invandrare på gatorna.
I sin vilja att vara alla till lags och inte stöta sig med någon väljargrupp, så lyckas Löfven med konststycket att inte ta ställning för någonting. Förutom de inövade valflosklerna à la ”ett tryggare Sverige”, alltså.
Men politik handlar om att ta ställning. För något, och emot något annat. Attrahera en grupp, och stöta bort en annan. Det går inte att stå på båda sidor samtidigt. Hur mycket Löfven än försöker.
Utfrågningen lyckades trots detta ge ett bra svar på vilken politik Socialdemokraterna kommer att föra efter valet:
Den som ger partiet mest makt.
Gå till toppen