Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så bedriver de valkampanj

Några partier skippar affischer, andra knackar dörr. Valstugor är däremot helt ute.

Den svenska traditionen med valaffischer — ibland på bockar i normalt reklamfria områden — lever i Landskrona och Svalöv.
Förstörda valaffischer, arkivbild från 2010.Bild: Roland Bengtsson
De tillåts i begränsad omfattning i detaljplanelagt område. I Landskrona handlar det om ett 30-tal platser runt om i kommunen, i Svalöv en eller ett par platser i varje by.
Hittills har tre partier i Landskrona (L, S, SD) och fem partier i Svalöv (C, FI, KD, S, SD) sökt tillstånd hos polisen för valaffischering, och fler är på gång (se faktarutan).
Utanför tätorterna tillåts valannonser mer generellt, fast med begränsningar för trafiksäkerheten. De får till exempel inte sättas upp vid motorväg eller i rondeller.
Det finns dock några undantag, partier som inte affischerar. Bland annat Moderaterna i Svalöv:
”Liten påverkan i förhållande till insats som behövs och den förstörelse som finns”, skriver Stefan Petersson (M), lokal partiordförande, i ett mejl.
Liberalerna i Svalöv slopade valaffischer 2014.
”Genom detta blir det i alla fall lite mindre skräpigt och det används lite mindre tryckfärg för att göra nya affischer, vilket är bra för miljön, skriver lokala partiordföranden Torbjörn Ekelund (L) i ett pressmeddelande.
– Jag delar inte den ståndpunkten. Vi kommer att ha valaffischer, säger dock Torkild Strandberg, hans partikamrat i Landskrona.
Valaffisch, arkivbild från 2010.Bild: Roland Bengtsson
Argumentet om nedskräpning avfärdar han, och undrar retoriskt om inte papperstidningar i så fall är ett problem.
SD i Landskrona affischerar inte på ställ i grönområden sedan 2010, utan på lyktstolpar.
– Det är bättre än bockar som blir förstörda. Vi hade tidigare en mobil grupp som fick köra runt och reparera bockarna dagligen, säger Stefan Olsson (SD), lokal partiordförande.
Dörrknackning är en annan metod som flera partier använder: ”Det bästa sättet att på ett ärligt och seriöst sätt att möta väljarna på, samtalen är bra och uppskattade”, menar Torbjörn Brorsson (M), kommunalråd i Landskrona.
Den metoden använder dock inte V och SD i Svalöv. Teddy Nilsson (SD) anser att det ”är att jaga medborgarna på ett oartigt vis”, och jämför det med dammsugarförsäljning, David Lenander (V) ”vill lämna folk i fred i sina bostäder.”
I Landskrona är Rådhustorget den självklara mötespunkten i Landskrona, där de flesta partier planerar någon slags aktivitet. Flera partier har också lokal alldeles intill torget.
I Svalöv beger sig Socialdemokraterna över kommungränsen till Väla, enligt kommunalrådet Jan Zielinski (S) för att ”många av kommunens innevånare gör sina inköp där”, medan Moderaterna bjudit in till möte på en pizzeria.
Traditionen med valstugor är dock frånvarande i såväl Landskrona som Svalöv, inget av partierna har några sådana på gång.
– Jag har föreslagit att Landskrona gör som i Hörby. Där ställer kommunen ut valstugor, så kan alla partier står bredvid varandra. Vi har ju de gröna stugorna som vi använder till jul, säger Stefan Olsson (SD).
– Idén är inte dum. Vi tittar på det, kommenterar Torkild Strandberg (L) förslaget.
Fakta

Så kampanjar Landskronas fullmäktigepartier

Socialdemokraterna. utdelning av flygblad och prat med väljare på torg och gårdsmöten runt om i kommunen. Dörrknackning. Valaffischer. Facebook och Instagram.

Sverigedemokraterna: Valaffischer på lyktstolpar, tält på torget, flygbladsutdelning. Facebook och Instagram.

Liberalerna: Valaffischer, torgmöten. Med på karnevalen och trädgårdsgillet. Sociala medier, främst Facebook — partiets och bland annat Torkild Strandbergs sidor.

Moderaterna: Dörrknackning, flygblad i brevlådor. Valaffischer. Facebook — partiets egen samt Torbjörn Brorssons. Öppen partilokal. Kampanjer i stan, byarna och vid stationerna.

Miljöpartiet: Facebook, torgmöten, öppen partilokal. Valaffischer på strategiska platser, exempelvis outhyrda butikslokaler — om fastighetsägare går med på det.

Vänsterpartiet: Valaffischer i Landskrona och i byarna. Torgmöten på Rådhustorget samt i Norrestad/Karlslund. Flygbladsutdelning. Uppringning av väljare via partidistriktet. Facebook. En lite större utåtriktad aktivitet i september.

Fakta

Så kampanjar Svalövs fullmäktigepartier

Socialdemokraterna: Valaffischer. Dörrknackning, flygblad till hushållen. Facebook. Valfilm på Svalövs biograf. Närvarande på Röstånga marknad och Väla.

Sverigedemokraterna: Facebook. Flygblad, bokbord, valtält. Valaffischer.

Centerpartiet: Valaffischer. Dörrknackning, flygblad i postlådor och vid butiker. Partiets och kandidaters sidor på Facebook och Instagram.

Moderaterna: En del dörrknackning. Närvaro vid kommersiella centra. Inga affischer. Grisfest på Hanksville och ”Pizza och politik”. Facebook och Instagram.

Liberalerna: Inga affischer. Facebook, Instagram, försök på Youtube. Tält på olika ställen i kommunen, Röstånga sommarmarknad. Promenerar på orterna och pratar med folk, eventuellt knacka dörr.

Miljöpartiet: sociala medier, Facebook och Instagram. Gator och torg. Utskick till hushåll, utfrågningar.

Vänsterpartiet: Främst sociala medier, Facebook och Instagram. Undviker dörrknackning. Flygbladsutdelning och ”röd pub”. Affischering runt om i kommunen.

Feministiskt initiativ: Affischer runt om i kommunen. Husvagn uppställd i byarna lördagar. Partiledarbesök på Fridhems, afrofobiföreläsning. Facebook.

Gå till toppen