Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Butiken är mer hobby än jobb

Ann-Kristin Johansson har klätt höganäsarna i 47 år och fyller nästa år 65. I samband med det vill hon göra sig av med butiken. "Det känns inte som ett jobb, mer en hobby. Men jag kan inte gå här tills jag är 100 år", säger hon.

Ann-Kristin Johansson i Butik Sjutton.Bild: Evelina Gunnarsson
Butik Sjutton har precis öppnat för dagen och Ann-Kristin Johansson drar ut reaställen på Köpmansgatan.
– Jag gillar inte rea, det är så rörigt i butiken då, säger Ann-Kristin Johansson.
Efter skolan började Ann-Kristin jobba på Arnbergs kontor. I samband med det lärde hon känna föreståndaren för klädbutiken Vogue. Några år senare lade Arnbergs ner.
– En dag gick jag och en vän in på Vogue och då frågade föreståndaren om jag ville börja jobba där, säger Ann-Kristin.
Som ung tyckte hon om att sy kläder till dockor. Nu har hon bytt leksaksdockorna mot skyltdockor. För knappt åtta år sedan fick hon möjligheten att ta över Butik Sjutton på Köpmansgatan.
– Jag tycker om riktigt konfektion till mogen ungdom. Konfektion med kvalitet. Här får jag göra det mesta. Prisa, skylta, sälja, köpa in och städa. Men jag tycker det är roligt att städa, det måste man göra innan man kan pynta. För mig är det avkoppling och jag kan tänka på annat.
– Har jag riktigt mycket att tänka på så går jag en runda med mina stavar, eller så cyklar jag en runda. Jag cyklar mer än gärna, fortsätter hon.
Ann-Kristin har alltid känt att klädbranschen varit rätt för henne. Men när chansen att ta över Butik Sjutton dök upp applåderade inte alla beslutet.
– Det var många som frågade varför jag skulle göra samma sak som jag alltid gjort. Men jag trivs med detta, det var inget svårt beslut för mig. Jag tycker om att sköta mig själv, nu kan jag gå hit när jag vill och skylta i lugn och ro, säger hon.
Flera gånger under sin tid med Butik Sjutton har Ann-Kristin försökt rekrytera nya kunder i en yngre kundkrets. Men det är svårt.
– Jag har en jättebra kundkrets, men skulle vilja ha in lite yngre kunder. Det är svårt, näthandeln tar över.
Många höganäsare har passerat butiken. En del av dem har handlat av Ann-Kristin sedan hon var 17 år. Någon sommarsemester har hon inte haft de senaste åtta åren och innan dess var det inte heller någon självklarhet. Men det gör henne inget. På somrarna kommer många sommargäster tillbaka, år efter år. Men att få ha semester, inte nödvändigtvis på sommaren, är något hon längtar efter. Nästa år fyller hon pensionär och lägger ut butiken till försäljning.
– Jag skulle vilja att butiken såldes så att den kan leva vidare, för kundernas skull. Jag kan inte gå här tills jag är 100 år, jag måste lämna den någon gång.
Är passionen för att klä folk fortfarande lika stor?
– Jag tror att den är starkare nu. När jag började kunde jag få höra "vad gör den tösen här"? Om jag hade tagit fram kläder och sedan föreståndaren i butiken kom och sade att det var fint, då köpte de. Jag har väl gjort precis som de, byggt upp ett förtroende hos kunderna.
– Det är så härligt för det här känns inte som ett jobb, mer som en hobby. Folk kan längta efter pensionen eller efter att det ska bli fredag. Jag kan också längta efter en fredag, men när jag väl varit ledig fredag, lördag och söndag så längtar jag till jobbet.
Vad längtar du efter att göra som pensionär?
– Jag ska läsa mer, det finns det inte tid till i dag. Och så har jag fått barnbarn som jag ska vara med.
Gå till toppen