Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hans musik har toppat listorna

Jörgen Elofsson hann med en solokarriär, en duo och ett antal skrivna låtar innan han slog igenom på riktigt. Nu berättar han om den långa vägen till Stockholm, låten som förändrade allt och golfen som tagit honom med storm.

Bild: Evelina Gunnarsson
Som 16-åring fick Jörgen Elofsson prova en elgitarr hos en kompis och fastnade direkt. Sedan dess har han varit övertygad om att det är musik han vill hålla på med.
– Det resonerade med själ och kropp. Först ville jag bli gitarrhjälte och blev medlem i flera band här i Ängelholm, bland annat Egon Pretty Band, säger Jörgen Elofsson som efter några år inledde en solokarriär under namnet Shane.
– Jag träffade en skön lirare här i Ängelholm, Ted Ekholm. Han lyssnade på min musik och tyckte den var skitbra. Han hjälpte mig att få mitt första skivkontrakt. Vi åkte till Stockholm, han gick på möten med skivbolag och jag satt i bilen, säger Jörgen.
Via skivbolaget CBS släpptes första singeln, men solokarriären tog inte den fart som önskat och som 30-åring började han tröttna. Tack vare en new age-bok hittade han återigen glädjen till musiken.
1994 skrev Jörgen låten ”Guld i dina ögon” åt Carola. Samma år startade han eget företag där han gjorde jinglar och skrev musik. I duon Hearsay återupptog Jörgen artistkarriären och spelade in sju låtar i Cherion-studion i Stockholm. 1996 flyttade han till Stockholm och skaffade en studio.
– Då blev jag den där killen som alltid jobbade.
1997 signades Jörgen Elofsson av Cheiron och började skriva för dem. Första uppdraget var en låt till pojkbandet Boyzone. Han tog fram en överbliven låt från Hearsay-tiden, den blev en hit och sålde fyra miljoner exemplar. Det var då hypen kring Jörgen tog fart på riktigt. När han sedan skrev låten ”Sometimes” till Britney Spears var succén ett faktum.
– Sometimes förändrade hela mitt liv, då kunde jag börja förverkliga drömmar. Jag hade jobbat med musik i 21 år och var väl förberedd. Åren 1994 till 2014 var helt galet.
Englandsettor, USA-ettor, idol-vinnarlåt och superhits. En personlig fråga från Prins Daniel inför bröllopet blev låten When you tell the world you're mine som framfördes i kyrkan. Ett knappt tjugotal vinnarlåtar till Idol-vinnare runt om i världen har han också gjort, bland annat Evergreen till första upplagan av Idol i England. Med låten Stronger, som skrevs till Kelly Clarkson, blev Jörgen nominerad till en Grammy i kategorin Song of the Year. Det är den händelse Jörgen rankar högst. Numera tar han det lugnare och jobbar bland annat med Céline Dion och det unga stjärnskottet Rhys.
– Som låtskrivare är man rätt mycket under radarn, det är skönt. Sedan är det klart kul om man kan vara en inspiration.
Men utanför musiken är Jörgen gärna anonym och är hellre hemma med familjen än att gå på evenemang.
– Musiken har blivit mer ett jobb än en livsstil. Jag har försökt att ta det lugnare efter att jag stött på den berömda väggen 2014/15.
Som en motvikt till för mycket jobb har han börjat spela golf.
– Där behöver jag inte bry mig om att bli bra eller vad andra tycker. Jag gillar att komma ut. Allt har blivit bättre sedan jag hittade den här sidoleken och jag träffar mycket nytt folk.
Tillbaka till Ängelholm kommer han några gånger per år.
– Jag gick och led här ganska länge, samtidigt är det här jag kommer ifrån och har alltid trivts bra, även om det var skönt att lämna. Nu är det alltid gött att komma hem till kompisar och familj.
På Storgatan finns Jörgen Elofssons i den Walk of Fame som avtäcktes 2016.
– Det var verkligen en överraskning. Det är mer speciellt att bli uppmärksammad av platsen man kommer ifrån.

Golfen ledde honom tillbaka

"Vad gör man när det man älskar att göra inte är kul längre?
Efter mer 20 år som yrkesverksam musikproducent och låtskrivare tog glädjen plötsligt slut, Allt kändes tråkigt och oinspirerat.
Jag spenderade mina sega dagar framför tv:n istället. Eftersom jag så klart ägnat all min tid att skapa musik hade jag ju inte utvecklat några andra intressen som kunde ta vid i stället.
Jag hade testat golf i början av 90 talet och tyckte då att det var väldigt kul. Lite för kul kanske så jag la ner det direkt. Ville inte att det skulle ta mitt fokus från musiken.
Jag släpade med mig min producentkollega Anton ut på en gård utanför Stockholm och tog grönt kort en lördag i september för två år sedan.
Det märkliga var att ju mer golf vi spelade desto roligare blev arbetet med musiken. För mig är golf härligt meningslöst, jag kommer aldrig bli en tourspelare så jag kan bara slappna av och garva i stället. Dessutom får man ju massor av naturupplevelser och möten med nya och intressanta människor."
Gå till toppen