Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lerbergetkonstnär visar sin installation

Martin Severinson bjuder in till sitt kontrollrum. Höganäskonstnären är aktuell med en installation på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby.

Martin Severinson önskar att varje person som besöker installationen tar itu med den på sitt eget sätt. Foto: Ester Cavallin.Bild: Ester Cavallin
På Kullagymnasiet tillbringar Martin Severinson den mesta av sin yrkesverksamma tid som lärare i bland annat design, foto och filosofi. Förutom det ägnar han sig åt sin konst och filosofiska samtal.
– Jag har under många år i huvudsak ägnat mig åt måleri, men de två senaste åren har jag jobbat med fotografi som en ny ingång till saker och ting. Jag har hållit på ett bra tag och testat många uttrycksmedel. Men trots att jag testat andra utflykter rent tekniskt och uttrycksmässigt så har det alltid varit sidoskott, säger Martin Severinson.
Nu är han aktuell med en installation på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby.
– En installation kan vara en mängd olika saker. Det kan vara enskilda objekt eller sammansatt samlingar av objekt. Det är många objekt som tar ett rum i besittning och som tillsammans är verket. Om jag nu sätter upp 40 prylar i det här rummet så är de en del av installationen. I en utställning är varje verk separat.
Vad finns det för röd tråd i din installation?
– Jag leker med idén eller tanken att man får kliva in i mitt kontrollrum. Det är som att få träda in i någons arbetsrum eller ateljé. Här får man möta mina grubblerier och tankar kring tillvaron. Det är ju ett privat rum så det är en inbjudan till något som annars är lite dolt och otillgängligt, säger Martin.
– I de fotografiska bilderna har jag tänkt att jag vill gestalta det som inte går att gestalta. Det inre på riktigt som ett kosmos, fortsätter han.
Tänker du annorlunda när det handlar om en installation?
– Det blir ett annorlunda grepp. Jag har gjort liknande utställningar, senast var 2006. Det passar att göra ett uppsamlingsheat av de tankar eller arbeten som varit aktuella under 8-10 år.
Installationen hänger till den 23/9 och innehåller fotografier, kollage och texter som tre huvudelement. Ytterligare smått och gott, som Martin beskriver det, kan tillkomma.
– Jag kommer med en hög grejer, allt kanske inte får plats det får vi se, säger Martin när han hänger utställningen på Galleri Skelderhus.
Förutom konsten och läraryrket leder han filosofiska samtal på Dunkers Kulturhus och kommer i höst att göra ett gästspel på Ängelholms stadsbibliotek den 25/9.
– Ett antar gånger per termin arrangeras filosofiskt samtal under filosofiskt café på Dunkers. Vem som helst får komma och ta del av ett samtal, bara lyssna eller vara med och diskutera. Min roll är att vara samtalsledare och få de som kommer att känna sig trygga.
Varför ska man ta sig till biblioteket för att vara med?
– Jag tycker att man ska komma dit för att människor är spännande, vi har mycket att delge varandra. Det är kul att sitta tillsammans, det är väldigt kravlöst, men behöver inte ens presentera sig. I den mån man vill yttra sig så är det möjligt. I mångt om mycket är alla människor filosofer, annars hade vi inte överlevt.
Fakta

Rubrik

Namn: Martin Severinson.

Ålder: 46 år.

Bor: Lerberget.

Gör: Lärare, konstnär och filosof.

Aktuell med: Ett inre rum, en installation på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby. Installationen hänger till den 23/9, öppet lör-sön klockan 11-16.

Gå till toppen