Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

I Nyhamnsläge surrar det för miljön

För Anna-Lena Blomquist Sandell var det en självklarhet att skaffa en bikupa för att bidra till miljön. Nu surrar det bland husen i Nyhamnsläge.

En gång i veckan tittar Anna-Lena Blomquist Sandell till bina i kupan i trädgården. Sedan en månad tillbaka stödmatar hon dem.
För drygt två år sedan bestämde sig Anna-Lena Blomquist Sandell i Nyhamnsläge för att gå en grundutbildning i biodling. Teori varvades med besök i verkligheten och efter tio träffar skaffade sig Anna-Lena sitt första bisamhälle. Numera har hon en kupa hemma i trädgården och en i Bräcke.
– Detta är ett sätt att bidra till miljön, vi har alldeles för lite pollinerande insekter. Jag är övertygad om att det är miljöpåverkan, gifter och skit. Förr odlade man sommarblommor runt åkrar och ängar, det börjar man göra nu igen. På vingården i Bräcke har man valt att plantera tre olika arter av bivänliga växter runt vinodlingen, säger Anna-Lena Blomquist Sandell.
– Men biodling är spännande också. Jag sprider mina bin här omkring, säger Anna-Lena och ser sig om i trädgården.
I varje kupa rör det sig sommartid mellan 20 000 och 70 000 bin. På vintern dör många och antalet sjunker till mellan 1200 och 15 000 bin. Från början var tanken att Anna-Lena bara skulle ha ett samhälle, nu har hon två.
– Det är roligt att se hur samhället är uppbyggt och hur välfungerande det är, säger Anna-Lena.
Anna-Lena Blomquist Sandell, biodlare i Nyhamnsläge.Bild: @imageAuthorName
En gång i veckan är hon ute och tittar till bina i kupan i trädgården för att se så att kupan är harmonisk, hon ser efter ramarna i kupan, så att bina samlar mat som de ska och ser till att drottningen har plats att lägga ägg. Annars riskerar bina att svärma, det vill säga lämna kupan.
– Jag går förbi ett par gånger i veckan och ser lite vad de drar in i kupan. Har de som gula klumpar på bakbenen är det pollen. Eller så kommer de med nektar. Nu lider bina av värmen, jag märker att de är irriterade.
Den varma sommaren innebar en kort och intensiv period då blommor och växter stod i blom. Det i sin tur har inneburit att födan är slut och sedan en månad tillbaka nu måste Anna-Lena stödmata bina fram tills i mitten på augusti då vintermatningen börjar.
– Blomman lämnar bara nektar under gynnsamma förhållanden. Den här sommaren blommade allt på en gång. Men jag stödmatade i fjol också, inte lika länge däremot.
Om det varma vädret påverkat honungsproduktionen kan hon inte svara på.
– Jag har fått ungefär 30 kilo honung, men det finns andra som både fått mer och mindre.
Anna-Lena är med i Kullabygdens biodlareförening, en förening som har drygt 40 medlemmar och där Anna-Lena ser att allt fler kvinnor visar intresse för biodling.
– Jag tror att vi kvinnor har mer ett miljötänk. Det handlar inte bara om att få honung. Utan det handlar om att man gör någonting för naturen.
Bild: Ingemar D Kristiansen
Att ha en bikupa i trädgården i ett tätbebyggt område är inga problem. Numera planeras eventuella förändringar i trädgården efter bina och Anna-Lena planterar växter som bina tycker om. Det ska göra miljön mer gynnsam för bina säger Anna-Lena och plockar fram en burk honung.
– Det här är en sommarhonung, man kan säga att det är sommar- eller rapshonung som vi har här. Bina flyger två-tre kilometer för att hitta mat och i år har ingen i närheten odlat raps, därför har jag ingen rapshonung i år.
Vad har du lärt dig tack vare bikupan?
– Man blir ödmjuk jämte både bina och naturen. Det syns verkligen vilken nytta bina gör, för mig var det så självklart att skaffa en bikupa.
Gå till toppen