Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matilda Molander: Liberalerna pratar, men lyssnar någon?

Liberalernas partiledare Jan Björklund tar strid.Bild: Henrik Montgomery/TT
Sverigedemokraterna och Liberalerna är på många sätt varandras motpoler.
Sverigedemokraterna pratar om det människor oroar sig för, oavsett om oron är grundad i verkliga problem eller inte.
Liberalerna däremot pratar om verkliga problem, oavsett om människor oroar sig för dem eller inte.
På onsdagen var det Liberalernas partiledare Jan Björklunds tur att bli utfrågad i P1-morgon. Huvudfrågorna var partiets favoriter: skolan, Nato, och så klart EU-samarbetet. Efter att Jimmie Åkesson i våras gått ut och krävt en svensk omröstning om EU-medlemskapet under nästa mandatperiod bestämde sig Liberalerna för en dryg månad sedan för att lägga om sin valstrategi.
”Det här är en mycket viktig fråga för Sverige, och det skulle vara mycket allvarligt om det gick åt det hållet”, som Björklund förklarade på pressträffen. ”Mer EU” är partiets budskap till väljarna, och det upprepades under utfrågningen.
Och det är verkligen en viktig fråga. EU som fredsprojekt saknar motstycke i världshistorien. För ett litet exportberoende land som Sverige är medlemskapet i världens största frihandelsområde dessutom avgörande för att ha en god ekonomi som kan finansiera välfärden. Trots detta befinner vi oss som Björklund förklarar i en situation där ”Sverigedemokraterna kan bli, ja det är, ett av de största partierna och […] driver att Sverige ska lämna EU. [...] Dessutom tycker ju Vänsterpartiet så och de har också luft under vingarna nu. Vi kan ha en riksdag efter valet där, ja, en tredjedel av ledamöterna anser att Sverige ska lämna EU.”
Att Liberalerna tar strid för det europeiska samarbetet är bra och viktigt. Men bryr sig väljarna tillräckligt mycket för att göra EU-frågan till en valvinnare? Nja, knappast. Hoppet står nog, som alltid, till skolan.
Utfrågningen avslutades, på klassiskt liberalpartistiskt manér, med att Björklund tillrättavisade utfrågaren i diskussionen om vilken ökning av valresultatet som vore en framgång för Liberalerna.
”En procent är ju mycket, om man tittar på opinionssiffrorna”, tyckte utfrågaren.
”En procentenhet i alla fall”, rättade magister Björklund.
Oavsett valresultat kan Liberalerna i alla fall trösta sig med att de hade rätt, i sak.
Gå till toppen