Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Nya framgångar för Ängelholmsroddare

Dubbelloppet på EM är han nöjd med, men inte singelloppen. Leif Browall märkte av en mindre träningsdos och tar nu istället sikte på veteran-VM som går i Budapest nästa år.

Inför årets veteran-EM har Leif Browall inte tränat lika mycket som vanligt, det märktes säger han.Bild: Evelina Gunnarsson
Leif Browall började ro som 17-åring på 50-talet. Sedan dess har han rott många meter för Ängelholms Rodd- och kanotklubb. I slutet på juli bärgade han ett nytt guld på Veteran-EM i München där 3500 tävlande deltog.
– Det stämde väldigt bra. Vädret var bra, varmt och jäkligt, men det var det för alla, säger Leif Browall.
Guldet tog han tillsammans i dubbeln tillsammans med Bengt Nilsson i 65-årsklassen.
– Jag har rott med Bengt i fyra år men vi har känt varandra länge genom rodden. Han är lite yngre men vi mötte varandra på riktiga SM när vi körde det. Sen har vi kört en del tävlingar tillsammans och vi båda har suttit i andra kombinationer, säger Leif.
I tio år, fram till 2003, rodde Leif tillsammans med en dansk. De tog sig igenom samtliga lopp utan att förlora. Därefter tog Leif ett knappt tio år långt uppehåll och väl tillbaka föll det sig att Leif och Bengt började ro tillsammans.
– Vi ror bra tillsammans, har ungefär samma kroppslängd och nu har vi rott tillsammans ganska länge, så det sitter rätt bra. Vissa fungerar det direkt med. Jag rodde med en dansk tjej i fjol, som jag aldrig rott med tidigare, och vi vann vårt heat och hade tredje bästa tid av 56 dubblar, säger Leif.
Om det gick över förväntan i dubbelklasserna så gick det inte riktigt som önskat i singelklasserna. i 65-årsklassen hamnade Bengt på tredje plats och i 70-årsklassen på femte plats.
– De andra var lite bättre. Där visade det sig att jag tränat för lite. Att jag inte kört de lite längre passen och att jag inte gjort fler så att man får mer hårdhet i kroppen. För det gör ont när man är ute på banan, det gör det även om man är hur tränad som helst. Annars rodde jag nog inte dåligt tekniskt, men jag orkade inte hålla tempot och trycket genom banan.
– Jag har vunnit en del singellopp tidigare och då kanske inte detta var så bra, men jag gjorde inget fel tekniskt, fortsätter han.
Inför mästerskapet har han inte hunnit träna så mycket som önskat.
– Det har varit mycket jobb i vår och när man väl är fri så blir man lite bekväm. När jag tränar som mest blir det två pass i veckan, det är alldeles för lite. Men om jag så tränade varje dag så kommer jag ändå inte att komma ner i de tider som jag hade förr.
Vad var det som fick dig att ta en paus 2003?
– Det är mycket som ska stämma, ibland är det långa resor. Samtidigt är det resorna som är kul. Men 2003 kände jag nästan att det kunde räcka. Sen var det en tävling på Hjälmsjön då jag träffade en gamma roddare från Borås och vi började prata om veteran-EM, sen rodde vi ett lopp ihop.
Till vardags tränar Leif på Rönne å eller i Landskrona hamn där dubbelpartnern Bengt Nilsson kommer ifrån.
– Ån är ingen höjdare, det är alldeles för mycket svängar och båtar. När man var aktiv som yngre åkte vi alltid till Hjälmsjön, men det tog hela kvällen. Nu vill man göra annat.
I år går VM i Florida, en resa som Leif hade tyckt varit rolig men som är för långt bort. Om kroppen är frisk och kry tar han istället sikte på VM som går utanför Budapest 2019.
Gå till toppen