Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Amanda Svensson: Smittsamt engagemang

Suad Ali, statsvetare.

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Suad Ali

Statsvetare

Några månader efter att statsvetaren Suad Ali föddes i Mogadishu utbröt inbördeskriget i Somalia. Hennes föräldrar tog sina två döttrar och flydde, och hamnade till slut i Åtvidaberg utanför Linköping. Drygt tjugofem år senare arbetar Ali med migrations- och flyktingfrågor, bland annat med Sveriges mottagande av kvotflyktingar. Att arbeta på FN har varit hennes dröm sedan barnsben (istället för popstjärnor sov hon med en bild av Kofi Annan ovanför sängen) och hennes Sommar är en uppmaning till alla människor, kanske framför allt unga, att precis som hon våga sträcka sig efter de drömmar som ibland kan tyckas omöjliga att nå.
Som andra generationens invandrare, mörkhyad och med slöja, har Ali stött på motstånd av ett slag som är rent hårresande. I skolan ville hon bli elevrådsordförande, men fick höra av sin lärare att det kanske inte var någon bra idé eftersom hon läste Svenska 2. I tunnelbanan menade en man att hon inte behövde vara rädd om sin handväska, eftersom ingen ”svensk” skulle tro att hon bar på något av värde. I det hade han förstås fel på alla sätt – Suad Alis engagemang, rättspatos och framtidstro är smittsamt, och det är värt en hel del i tider som dessa.
Gå till toppen