Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjugo historiska årtal på tema val

Politiska skandaler, folkomröstningar och oväntade vändningar. Vi dök ner i historien och tog hjälp av Lars Edgren, professor i historia, för att lyfta fram anekdotiska årtal i valhistorien.

Lars Edgren, professor i historia vid Lunds universitet.Bild: Tom Wall
1887: Ångköks-Olle förlorade striden om tullfrågan. Ångköksföreståndaren Olof Larsson är huvudfigur i en av de mest dramatiska skatteskandalerna i svensk politisk historia. Året, 1887, präglades av politiska strider kring tullar där protektionister, som förespråkade tullar, ställdes mot frihandelsvänliga, som lobbade för en mer liberal politik. Ångköks-Olle förespråkade frihandel och stod på en vallista med 21 andra frihandelsvänliga men hade missat att betala en kommunal skatt och kunde därför inte väljas. Det innebar att hela listan ströks, och de 22 frihandelsvänliga politikerna ersattes med protektionister. Hur mycket var det då som Ångköks-Olle glömt att betala i skatt? – 11,58 kronor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen