Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: V: Marknadshyror skulle ge ett mer ojämlikt Helsingborg

Vänsterpartiet i Helsingborg går till val på att vår stad skall bli mer jämlik. Helsingborg är tyvärr idag en av Sveriges mest segregerade städer, med allt vad det innebär i form av barnfattigdom, social utsatthet och hög arbetslöshet. Det enda botemedlet mot segregation är en politik som omfördelar våra skattepengar från de rika som har allt, till de som verkligen behöver.
Ett av de största hoten mot målet om ett mer jämlikt och mindre segregerat Helsingborg, är Alliansens och SD:s förslag om införande av marknadshyror.
Idén om att marknadshyror skulle vara lösningen på bostadsbristen och resultera i rimliga hyror återkommer med jämna mellanrum. Och inte oväntat är alliansen och SD, som alltid tycks sätta kapitalägarnas intressen i främsta rummet, återigen beredda att införa marknadshyror. Men svenska folket är och har länge varit motståndare till marknadshyror.
Så istället för att tala klartext så säger man sig vilja ha en ”reformerad hyressättning”, en ”mer marknadsanpassad hyra”, en ”moderniserad hyressättning” eller ”efterfrågestyrda hyror” där bostadens attraktivitet och läge ska spela större roll.
Marknadshyror leder med obönhörlig logik till höjda hyror framförallt i ett läge där efterfrågan är stor och tillgången på bostäder låg, vilket idag gäller i en majoritet av våra kommuner. I Helsingborg skulle hyrorna höjas i snitt med 24 procent. Vissa områden i Helsingborg skulle få ännu högre hyror än så. Allt enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Införande av marknadshyror i Helsingborg skulle obönhörligen leda till ett mer ojämlikt Helsingborg. De ekonomiska marginalerna skulle krympa för oerhört många människor i vår stad. Många människor skulle vara tvungna att flytta ifrån sina hem.
Vänsterpartiets bostadspolitik skulle istället leda till ett mer jämlikt Helsingborg, genom införande av en ny hyresmodell, Vänsterhyror, som skulle innebära 30 procent lägre hyror i nyproduktion. Med vår modell skulle fler ha råd att bo i en nyproducerad hyresrätt. Förslaget finansieras genom att hyrorna baseras på låneräntan istället för den kalkylränta som man normalt sätter hyrorna utifrån. Den lägre hyran gäller under tio år för att sedan omförhandlas. Modellen har utvecklats av det allmännyttiga bostadsbolaget Örebrobostäder och har gett goda resultat lokalt.
Vänsterpartiet i Helsingborg kommer att verka för att Vänsterhyror på nyproducerade hyresrätter införs även här i Helsingborg. Vi kommer att ställa krav på att vårt allmännyttiga bostadsbolag Helsingborgshem tar sitt samhällsansvar och bygger hyresrätter som folk har råd att efterfråga.
Peter Ahlbom
ledamot i kommunfullmäktige (V)
Ingrid Mattiasson Saarinen
ledamot i kommunfullmäktige (V)
Joacim Werner Petersson
ersättare i Stadsbyggnadsnämnden (V)
Gå till toppen