Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bäljane å tillbaka i sin gamla flodfåra

Saneringen av Bäljane å var det sista stora arbetet med att rensa upp och säkra miljön på gamla läderfabriksområdet. Efter 14 års arbete återstår bara lite finlir för externe projektledaren Tomas Henrysson.

Den tillfälliga flodfåran vid Bäljane å har plockats bort.Bild: Sofia Schlein
I början av juni inleddes arbetet med att sanera flodbädden i Bäljane å. Vattnet leddes om i en tillfällig fåra för de tre månader som saneringsarbetet beräknades pågå.
Men tre veckor före beräknad sluttid är Bäljane å tillbaka i sin gamla fåra.
Läs också Bäljane å byter bana när åbottnen saneras
– Arbetet gick mycket fortare tack vare sommarvädret. Eftersom det inte regnade fick vi mindre mängd vatten i arbetsområdet och det har varit torrare oh lättare att arbeta, säger Tomas Henrysson, extern projektledare för området.
Externe projektledaren Tomas Henrysson har jobbat sedan 2004 med saneringen av fabriksområdet.Bild: Tom Wall
Dessutom skapade torkan bättre framkomlighet runt ån. Därför kunde man använda vanliga dumpers för att frakta bort de förorenade sedimenten, istället för de dumpers på larvband som från början var tänkta.
– Så det blev både billigare och mer effektivt. Vi är nog de enda den här sommaren som inte har hoppats på något regn, säger Tomas Henrysson med ett skratt.
Tur var kanske det. Från början var det beräknat att cirka 2 000 ton förorenade sediment skulle fraktas bort från åbottnen. Det slutade med närmare 4 000.
– Enligt länsstyrelsens önskemål har vi sedan fyllt upp flodfåran igen så att ån flyter i samma nivå som tidigare. Det har vi gjort först med stenkross. Ovanpå det har vi sedan lagt lekgrus, alltså runda stenar med 1-8 centimeters diameter.
Läderfabriken har funnits på Naturvårdsverkets lista över landets mest förorenade områden.
Saneringsarbetet runt gamla läderfabriken är inne i sitt slutskede.Bild: Sofia Schlein
Hur rent är området idag?
– Det finns idag inga risker med att vistas inom området. Cirka 100 000 ton föroreningar finns kvar, men runt dem har vi byggt inneslutningar som ska säkerställa att de inte kan påverka miljön något mer. Det kan jämföras med att vi fraktat bort ungefär 137 000 ton föroreningar.
Nu är arbetet med att ställa i ordning fabriksområdet inne i sitt definitiva slutskede. Den tillfälliga flodfåran plockas bort och några promenadstigar ska anläggas.
Du har arbetat med det här projektet sedan 2004. Hur känns det nu att vara nästan klar?
– Det känns ganska skönt faktiskt, den här typen av projekt har en tendens att dra ut på tiden med alla tillstånd och väntetider.
– Sen är det roligt att kunna lämna något fint efter sig. Normalt så resulterar ett sånt här arbete i en grusplan, men här blir ju ett nytt strövområde, säger Tomas Henrysson.
Strövområdet kommer att invigas officiellt den 29 september, i anslutning till Köpmannaföreningens Klipplördag.
Gå till toppen