Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: ”Sverige lider av ett 87-årigt Ådalenkomplex.”

Hemvärnssoldater under en genomgång i samband med skogsbranden vid Färila utanför Ljusdal.Bild: Mats Andersson/TT
De skogsbränder som drabbat oss i sommar har varit fruktansvärda. En sak har de visat och det är att hjälpsamheten har varit på topp. Alla har bidragit. Folk gick man ur huse för att hjälpa till, fixa mat och dryck till alla som kämpat mot bränderna. Även EU och Nato ställde upp. Isolationism är helt ute, alla behövs och ensam är inte stark. Trots att skog till ett värde av miljontals kronor brunnit upp, kom ingen människa till allvarlig skada. Vi har mycket att vara tacksamma över.
Dock är det viktigt att nu i efterhand dra lärdom av händelserna. I Sverige lider vi av ett 87-årigt Ådalenkomplex som säger att försvaret endast ska användas för militära insatser. Komplexet är så stort att det följt politiker i generationer. Man skulle kunna tro att det ligger i generna.
Efter denna heta sommar med förfärliga skogsbränder är det väl dags att skrota Ådalenångesten. Försvaret är tränat att hjälpa till i kriser och krig. En enorm resurs som står till vårt förfogande. Dessutom finansieras Försvarsmakten genom våra skatter. Vi skulle få mer för pengarna om försvaret fick ställa upp i fler sammanhang.
Försvarsmakten borde kunna tas i bruk även för att vakta viktiga institutioner men också finnas ute i de områden som klassas som ”särskilt utsatta”. Nu efter bilbränderna skulle försvaret kunna hjälpa polisen med att vakta och finnas tillhands som ett skydd. Händer det något får polisen agera, inte Försvarsmakten, som endast ska ha en övervakande funktion. Så får vi mer krut för skattepengarna.
Vi är mitt uppe i en valrörelse men knappt ett ord om försvaret. I våras lät det annorlunda. Då var det budgivning på mer pengar till Försvarsmakten, åtminstone från de fyra allianspartierna. Men nu inte ett pip om höjda anslag, medlemskap i Nato eller vikten av ett starkt försvar. Trots att Försvarsmakten är den yttersta garanten för att vår demokrati ska förbli just en demokrati.
Under någon vecka i juni pratade alla om MSB-broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, den som skulle få alla invånare i Sverige att börja tänka på sin egen beredskap. Nu är det tyst som i graven om den. Trots att den borde vara än mer aktuell, nu efter bränderna. Naturkatastrofer av olika slag kommer att drabba oss oftare och oftare. Det är på tiden att vi, invånare i Sverige, lär oss hur vi kan förbereda oss och även hjälpa våra nära och kära. Men i valtider hörs inget om det.
Kanske är det så att man inte vinner val i Sverige genom att prata försvar.
Vi lever i ett av världens bästa länder, ett land som inte haft krig på över 200 år. Låt Sverige och vår demokrati vara värt att försvara. Även under och efter valet. Nu och alltid.
Gå till toppen