Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Gratis” el till akvarium blev dyrköpt – man får betala femsiffrigt skadestånd

Efter runt två års olovlig energiavledning döms en man till dryga böter och femsiffrigt skadestånd. Själv hävdar han att han bara oroade sig för sitt nyinstallerade akvarium.

Det var när mannens barn ovetandes gjorde en felanmälan som det uppdagades att han kopplat in kablar före elmätaren och på så vis fått ström utan att det registrerades av mätaren.
Mannen, som är i 50-årsåldern, erkänner att han kopplat in kablarna men uppger att han inte trodde att det var något fel. Han hävdar att anledningen till omkopplingen var att han byggt ett nytt akvarium som han kopplat in i vägguttagen och att säkringen då gått upprepade gånger.
När han i november förra året skulle göra en längre resa ville han därför försäkra sig om att säkringen inte skulle gå medan han var borta. Han är själv inte elektriker, men fick rådet av vänner att koppla in kablarna före elmätaren, berättar han i förhör.
Den förklaringen går dock inte hem hos Lunds tingsrätt, detta eftersom strömförbrukningen i mannens bostad minskad avsevärt redan under 2015.
Mannen döms till 4900 kronor i dagsböter för olovlig energiavledning. Han ska också betala över 26000 kronor i skadestånd till Landskrona energi.
Gå till toppen