Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Insändare: Bergvärme blir billigare i längden

MP replikerar på Ulf Molins svar på insändare.

Ulf Molins (C) svar på min insändare (HD 16/8) illustrerar så tydligt de styrandes kortsiktiga och ohållbara hushållning med kommunens resurser. Att välja en gaspanna framför bergvärme därför att den initiala investeringen är lägre visar bara att man inte förstått grunderna i ekonomisk investeringsbedömning.
Naturligtvis måste man beakta investeringens hela livscykel – inte bara inköpskostnaden!
Eftersom driftskostnaderna för bergvärmesystem är en bråkdel av gaspannor kommer den initialt högre investeringskostnaden snabbt att sparas in. Huvudanledningen till de högre driftkostnaderna för gaspanna är ju att man hela tiden måste betala för ny gas. Och då har jag inte ens berört att svensk biogas i huvudsak kommer att behöva användas för att försörja landets fordonsflotta och inte kommer att räcka till för uppvärmning. Har man då gjort en dålig investering i form av en gaspanna tvingas man använda fossil naturgas.
Intressant nog påpekar Molin själv att verkningsgraden för bergvärme är bättre än för gaspanna. En högre verkningsgrad skulle ha en positiv effekt på ett av kommunens övriga miljömål – att minska kommunens energianvändning med minst 20% mellan år 2011 och 2020. Att välja gaspanna före bergvärme motverkar alltså ytterligare ett uppsatt miljömål!
Jag håller med Molin om att ”det är viktigt att använda kommunens resurser på ett optimalt sätt för miljöns och kommuninvånarnas bästa”. Om våra skolor slipper kasta bort en massa pengar på uppvärmning kan de ju anställa personal istället!
Miljöpartiet går till val under parollen Hållbart Höganäs – vi tar rollen som kommunens gröna vakthund!

Johan Ingvarson, språkrör MP Höganäs

Gå till toppen