Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kullens fyr stängd på Internationella fyrdagen

Tredje söndagen i augusti firas Internationella fyrdagen. Men en av landets mest besökta fyrar - Kullen - har stängt på grund av renovering.

Firandet av Internationella fyrdagen på Kullaberg ställs in i år. Fyren har stängt för renovering.Bild: Göran Stenberg
Den 19 augusti är landets fyrar i fokus. Svenska fyrsällskapet ordnar då Internationella fyrdagen. Ett 70-tal fyrar över hela landet håller då öppet, i vissa fall även på lördagen den 18 augusti.
Men en av landets mest besökta fyrar håller stängt. Den renovering som inleddes på Kullens fyr redan ifjor blev nämligen aldrig helt klar.
Hela sommaren har byggnadsställningarna stått kvar och inom kort kläs hela fyren in i skyddsväv Lanterninen ska blästras och målas invändigt. Samtidigt ska alla fogar på västsidan bytas och allt glas bytas ut.
Under renoveringen kommer fyren inte heller att blinka som vanligt. Ljuset stängs av och istället ska reservljus sättas in.
Per Sjögren som arrenderar fyren är inte helt nöjd med tingens ordning.
– Det är klart att det är trist att inte vara med på Internationella fyrdagen. Vi missar årets stora fest. Samtidigt är det bra att Sjöfartsverket satsar på renovering.
Egentligen hade Per Sjögren hoppats att renoveringen skulle kunna skjutas upp till mitten av september. Så blev det inte. Istället har renoveringen redan inletts.
– Jag trodde att det som vanligt skulle bli försenat, men det blev det inte.
På Internationella fyrdagen brukar Per Sjögren kunna räkna in mellan 2 000 och 4 000 besökare.
– Vi är den fyr som har flest besökare på fyrdagen. Å andra sidan har vi firat Internationella fyrdagen varenda dag den här sommaren. Vi har haft väldigt många besök - mellan 500 och 600 varje dag.
Går renoveringen enligt tidsplan ska den vara klar i slutet av september. Per Sjögren hoppas kunna ha öppet senare i höst vid lämpligt väder.
– Vi siktar på att ha en invigningsfest i oktober.
Gå till toppen