Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Många reaktioner på HD:s klimatsatsning – redaktionschefen svarar

Reaktionerna på HD:s klimat- och miljösatsning har strömmat in. Majoriteten av läsarna är positiva, men satsningen har också mött kritik. ”Jag har svårt att se ett angelägnare ämne att belysa idag, och som sträcker sig långt över nationell partipolitik” säger Marcus Ekdahl, redaktionschef på HD och Sydsvenskan.

HD och Sydsvenskans klimatsatsning gick i samtliga editioner av tidningen.Bild: Julius Viktorsson
Torsdagens HD ägnades åt en stor klimat- och miljösatsning. Genom hundratals reportage, artiklar, analyser och krönikor beskrivs de utmaningar som Skåne, Sverige och världen står inför när jorden blir allt varmare till följd av mänsklig klimatpåverkan.
– Klimatförändringen och miljöförstöringen oroar svenskarna mest. Det visade den årliga undersökningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som kom tidigare i år. Och det har inte blivit mindre aktuellt efter årets sommar med extrema värmerekord världen över. Ambitionen med satsningen är att lyfta ett viktigt och angeläget ämne och belysa det ur flera olika perspektiv, säger Marcus Ekdahl, redaktionschef på HD och Sydsvenskan.
Satsningen har väckt många och starka reaktioner bland läsarna. Majoriteten är positiva:
”Jag nästan grät av lättnad när jag såg tidningen idag. Vad jag har längtat efter att klimat- och miljöfrågorna ska lyftas på detta vis. Tack” skriver en läsare.
”Tack för en fantastisk HD idag om vårt klimat och vår miljö. Innehållsrik och välredigerad. Och förhoppningsvis i rättan tid inför det stundande valet. Så viktig och angelägen att innehållet borde bli ett slags studiecirkel för gammal och ung. Inte minst då i skolans värld” skriver en annan.
”Så informativt och hoppingivande. Fantastiskt arbete ni har gjort att få med så många perspektiv, allt från historia till sport. Stora och små perspektiv, enskilda och myndighetspersoner. Blev rörd och glad” skriver en tredje läsare.
Men satsningen har också väckt kritik.
På sociala medier hävdar vissa att tidningen ägnar sig åt politisk propaganda och har skrivit en pamflett åt Miljöpartiet. Hur ser du på det?
– På HD och Sydsvenskan ägnar vi oss åt oberoende journalistik. Jag har svårt att se ett angelägnare ämne att belysa idag, och som sträcker sig långt över nationell partipolitik, säger Marcus Ekdahl.
Läsare har också påpekat att bilden på förstasidan ser ut att vara manipulerad. Marcus Ekdahl förklarar att bilden är en illustration där ett fotografi av Nasa har använts.
– Det borde naturligtvis ha framgått tydligare, säger han.
Flera läsare har efterfrågat liknande journalistiska satsningar inom andra områden, exempelvis försvaret eller skolan. Är det något som är aktuellt i framtiden?
– Vi har under årens lopp lyft många viktiga ämnen och frågor. Det kommer vi att fortsätta göra. Denna gången var det klimat och miljö. Och vi kommer naturligtvis även i fortsättningen försöka göra angelägen journalistik om det som berör våra läsare, säger Marcus Ekdahl.
Gå till toppen