Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Min mening: Värna småföretagarna

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är viktigt med en levande innerstad i Landskrona och anser att vi måste värna mer om småföretagarna i vår stad, skriver Maja Anselius (V)

De tillhör varken borgarklassen eller arbetarklassen, men har ofta svårt att få sin ekonomi att gå ihop. När arbetslösheten ökade lockades många av att starta eget och de som gjorde det för en ojämn kamp i sin vardag. Det är få som har möjlighet att anställa någon och får ta hjälp av välvilliga anhöriga istället. De har varken några skattesubventioner eller hyressubventioner att luta sig mot. Det är de som behöver stöttning av stat och kommun och inte de stora företagen som etablerar sig. För små företag är sjuklöneansvaret betungande. Vänsterpartiet vill därför att företag med upp till tio anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Vi vill också att egenföretagare med godkänd F-skattsedel, ska ha samma rätt till socialförsäkringar och välfärd som alla anställda har. Vi vill även att karensdagen ska tas bort för den som är sjuk.
Eftersom vi lever i ett kapitalistiskt samhälle där det är marknadskrafterna som styr borde småföretagarna få hyressubventioner eller skattesubventioner så att de har en chans att överleva och kanske t.o.m. kunna anställa någon i sin verksamhet. Det hade varit bra för alla parter. Detta gäller även torghandlarna i vår stad som är en levande kultur som måste bevaras. Istället så skapas ett Landskrona som ser till de företag som redan är etablerade på marknaden och har en god ekonomi med sig i bagaget. De har alla möjligheter att klara sig utan hjälp från stat och kommun, men inte småföretagare som får kämpa hårt för att få sin verksamhet att gå runt
Turismen i Landskrona är viktig och även Ven är ett stort dragplåster. Har vi en levande innerstad med småbutiker som drar till sig turism och billigare resor till Ven så skulle med all säkerhet turismen öka ytterligare. De fattigaste familjerna kanske t.o.m. skulle ha råd att göra något med sina barn.
Vi tycker det är viktigt att ta tillvara det som är närodlat och gärna ekologiskt och därför är det viktigt att uppmuntra de som har just dessa produkter och låta dem få plats på marknaden. Vidare anser vi att en miljöanpassad upphandling i offentlig sektor skulle gynna lokalproducerade och ekologiska livsmedel och skapa fler jobb i kommunen. Med andra ord låt oss värna om småföretagarna
Maja Anselius, Vänsterpartiet i Landskrona
Gå till toppen