Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Personalen viktigaste valfrågan för SD

Sverigedemokraterna tycker att personalrekrytering är den viktigaste valfrågan i Svalöv. Och att den stora utmaningen är att tillgodose service i samtliga sex "huvudstäder".

Karensdag utan löneavdrag för vårdanställda, kameraövervakning och solceller är några av SD:s vallöften i Svalöv.
– Vi brukar pratar om kommunen som ett kluster i sex delar, vi har sex huvudstäder i kommunen, och ingen struktur med en tydlig huvudort, förklarar säger oppositionsrådet Teddy Nilsson (SD), första namn på valsedeln.
Han menar att att kommunen inte bara är centralorten. Här finns även tätorterna Kågeröd, Tågarp, Billeberga, Röstånga och Teckomatorp, vilket kommer att ställa ökat krav på den kommunala servicen när Söderåsbanan är utbyggd med fem pågatågstationer inom kommungränsen..
Partiet är näst störst i Svalövs kommunfullmäktige och ägnar en del av sitt femtonsidiga valprogram till att fördöma ”sandlådeträtande politiker” apropå den turbulens som i början av året bidrog till ett nytt politiskt styre i Svalöv.
Vilket parti man vill samarbete med för att få styra kommunen kan inte Teddy Nilsson säga idag, inte mer än att de vill ha bästa möjliga utdelning vad gäller den egna politiken. Men för egen del är han beredd att växla upp sitt 40-procentiga uppdrag som oppositionsråd till en heltidstjänst som ordförande i kommunstyrelsen.
Ni går till val med ett 15-sidigt program och mer än 100 att-satser. Vilken är den viktigaste valfrågan?
– Personalpolitiken. Vi måste ha personal som trivs på jobbet. Vi har en gigantisk utmaning att hålla våra verksamheter flytande, och det är svårt att locka hit folk när vi ska nyrekrytera.
Ett SD-recept för att öka attraktionskraften är att personal inom vård och omsorg ska slippa karensdagen, och få betalt även första sjukdagen.
– Visst är det möjligt, allt är en förhandlingsfråga. Men det är svårt att sätta kronor och ören på vad det innebär för kostnader för kommunen, säger Teddy Nilsson.
Ni vill att all personal ska kommunicera obehindrat på svenska? På vilket sätt är det ett problem idag?
– Det är ett ökande problem eftersom flera verksamheter börjar rekrytera personal som talar sämre svenska, säger Teddy Nilsson, övertygad om att språkkrav inte försämrar möjligheten att rekrytera personal.
Andra vallöften är ökad kameraövervakning och utredning om solcellspark i Teckomatorp, på det sista området som saneras efter BT-kemiskandalen och oförändrad skatt, idag ligger den kommunala skattesatsen på 20,74 kronor.
Partiet har inte någon ambition att kraftigt öka inflyttningen för att därmed öka skattekraften.
– Nej, jag är konservativ. Det är viktigt att växa med förstånd, små kommuner ska inte växa för fort, tycker Teddy Nilsson.
”Vi lever i en kommun med sex huvudstäder” säger Teddy Nilsson (SD), och utnämner kommunens personalpolitik till den viktigaste valfrågan.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen