Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vårt klimat – vår miljö

Så blir Icabutiken i Vejbystrand miljövänligare

Icahandlaren Kalle Ludvigsson satsar miljövänligt, men inte bara för egen vinning. Efter satsningen på solenergi i butiken funderar han redan på nästa steg.

Solpanelerna är förstås effektivast under sommarhalvåret men ger energi året om. Målsättningen är att solenergin per år ska motsvara 15-20 procent av vad butiken förbrukar.Bild: Jesper Peterson, Bjärekraft
Tajming skulle man kunna kalla det, när Ica Vågens ägare Kalle Ludvigsson i våras beslöt att investera i en solenergianläggning i sin butik i Vejbystrand. Under rekordsommaren har han fått maximal utdelning på sin investering.
– Egentligen började allt med att jag var på ett informationsmöte om att sätta upp solceller på sin villa. Men jag tänkte att är det lönsamt på en villa så måste det vara lönsamt på en butik med, säger Kalle Ludvigsson.
På en monitor i butiken kan kunderna följa hur mycket energi som produceras. Kalle Ludvigsson med sina barn Jonas Sjöström och Pernilla Thomsen. ”Både Jonas och jag är väldigt tacksamma för det här miljöarvet som pappa för vidare till nästa generation.” säger Pernilla.Bild: Jakob Thorell
Efter att ha tittat på olika alternativ fastnade Kalle Ludvigsson för Bjäre krafts erbjudande. Under maj månad installerades 238 paneler på sammanlagt cirka 370 kvadratmeter på butikens tak i söder och väster.
Tre månader senare har anläggningen bidragit med 35 000 kilowattimmar vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för sju normalvillor.
– Tidigare köpte vi in 42 000 kilowattimmar per månad. Under sommaren har vi fått ner det till 25 000, dels tack vare solenergin och dels tack vare att vi i butiken gått över till LED-lampor.
”Kanske man om några år tycker att hustak utan solpaneler vore lika konstigt och slösaktigt som att inte sopsortera” säger Bjäre krafts koncernchef Håkan Eriksson.Bild: Jakob Thorell
Kalle Ludvigsson räknar med besparingar på cirka 65 000 kronor per år. Men ekonomin är inte den enda orsaken till investeringen i solenergi.
– Jag hoppas att den här idén sår frön hos kunderna. Kanske kan jag få någon att följa mitt exempel.
Från den 1 augusti försvann bygglovskravet på solpaneler, men än så länge kan Bjäre kraft inte erbjuda solenergilösningar för privata villor. Det är dock på gång.
– En normal villa skulle kunna ha anläggningar på mellan 75 och 100 kvadratmeter. Med tanke på att man just nu får trettio procent av kostnaden betald i anskaffningsbidrag behöver en anläggning inte bli så dyr i förhållande till huspriserna, säger Bjäre krafts koncernchef Håkan Eriksson.
Kalle Ludvigsson funderar däremot redan på nästa steg för en miljövänligare butik. Till 2020 ska butiken byta till koldioxid istället för freon i sina frysar.
– Det är i sig en stor investering, men jag vill också sätta upp tankningsstolpar för elbilar här utanför butiken. Vi har ju ingen bensinmack i Vejbystrand så det känns som att här vore en bra plats. Då skulle mina kunder ju faktiskt tanka solenergi i sina bilar, säger han.
Fakta

Solenergi

Bara omkring en miljarddel av den energi som solen sänder ut når jorden, resten försvinner ut i världsrymden.

Trots det tar jorden på två timmar emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år.

Solinstrålningen över Sverige är i medeltal 1 000 kilowattimmar/kvadratmeter per år, i stort sett lika mycket som i norra Tyskland eller i Danmark.

Vid årsskiftet 2016/2017 fanns det i Sverige installerade solceller som kan producera runt 193 megawatt.

Tyskland har allra flest installerade solceller per invånare i världen, för en produktion på cirka 41 gigawatt installerade 2016.

Danmark har över sju gånger så många solceller per invånare som Sverige.

Källor: SMHI, Energimyndigheten, Svensk solenergi och Statista

Gå till toppen