Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Avloppsvatten gick rakt ut i Skälderviken

Nu avråder kommunen från att bada i Skäret.

Under 20 timmar gick orenat avloppsvatten rakt ut i Skälderviken. Detta sedan en av VA-avdelningens pumpstationer vid Stenedal mellan Arild och Skäret gått sönder.
Utsläppet började vid 14-tiden i torsdags och det hela var inte avhjälpt förrän vid 10-tiden på fredagen.
– Killarna höll på till midnatt, men fick inte rätt på det. Så vi fick återuppta det idag. Men nu har vi hittat felet och allt fungerar igen, säger Fredrik Arthursson, VA-chef.
Haveriet ska ha berott på att det kommit in något stort föremål i pumpstationen.
– Det satte igen röret, säger Fredrik Arthursson.
På fredagen gick Höganäs kommun därför ut med en allmän avrådan från att bada i Skäret.
Under måndagen ska prover tas för att kontrollera bakteriehalten. Fram tills kommunen fått ett godkänt badvattenprov gäller rekommendationen att inte bada.
Exakt hur mycket avloppsvatten som gått ut helt orenat i Skälderviken är inte helt klart.
– Men vi har kollat hur mycket vatten vi har kört ut i Arildsområdet under det senaste dygnet. Det handlar om ungefär 200 kubikmeter och det blir ungefär lika mycket avloppsvatten, säger Fredrik Arthursson.
Nu pågår diskussioner om att byta ut pumpstationen.
– Den är gammal. Den byggdes om för 15-20 år sen. Men den står otillgängligt precis i gränsen till ett naturreservat. Dessutom ligger det en fastighet när som störs av ljud från den. Vi diskuterar nu att göra något åt den och ersätta den med en modernare.
Gå till toppen