Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mattias Oscarsson: Disenchantment: Prinsessa på hugget

"Disenchantment" är "Simpsons"-skaparen Matt Groenings nya serie, som har premiär fredagen den 17 augusti på Netflix. Handlingen kretsar kring en sagoprinsessa som vägrar gifta sig.Bild: Netflix

Disenchantment

STRÖMMAD SERIE. 10 avsnitt på Netflix. USA, 2018. Skapad av: Matt Groening och Josh Weinstein. Röster: Abbi Jacobson, Nat Faxon, Eric Andre. Längd: Cirka 0.25 per avsnitt.

Bean är ingen vanlig puttenuttig sagoprinsessa. Hon super, rapar, spelar poker och bangar inte för ett barslagsmål. Hon har hästtänder och klär sig helst i manskläder. Men Beans största synd i omgivningens ögon är att hon inte har något intresse av att föra den blåblodiga arvslinjen vidare. Bean vägrar gifta sig, till pappa kungens förtvivlan. Hon är ständigt på rymmen från altaret, där en inavlad och debil prins från grannriket väntar.
"Disenchantment" betyder "uppvaknande" och, ja, "Simpsons"-skaparen Matt Groenings nya animerade Netflix-serie är en berättelse om tonårsuppror och kvinnlig frigörelse. Det är fantasy med ett feministiskt anslag, och serien kan ses som en logisk, fullvuxen fortsättning för den publik som vuxit upp med självständiga Disney-prinsessor i "Trassel" (2010), "Brave" (2013) och "Frost" (2013). Eftersom den är på strömningsjätten Netflix, och inte på en reguljär amerikansk tv-kanal, kan Groening tillåta sig en betydligt grövre och brutalare humor än vanligt. Här huggs huvuden av på löpande band i blodigaste "Game of thrones"-anda. När en Tingeling-figur dyker upp i handlingen är hon inte bara rejält bedagad, utan dessutom prostituerad.
Driften med fantasygenren är underhållande, och halsbrytande referenser svischar snabbt förbi i marginalen vilket gör att man inte kan låta bli att ständigt stoppa och backa. Humorn är ibland så medvetet krystad att det blir roligt i sig, som när Bean engagerar bandet Pillage People till en fest.
Men man blir proppmätt på tomtar och troll efter ett tag, och förutom det uppfriskande prinsessporträttet känns "Disenchantment" som en ganska tunn idé. Beans två komiska sidekicks, den blåögde alven Elfo och demonen Luci, är långt ifrån lika slagkraftiga eller minnesvärda som Homer Simpson eller roboten Bender, från Groenings nedlagda science fiction-serie "Futurama".
Och det som framför allt saknas är den både vassa och godmodiga samhällssatir som gjort "Simpsons" till den främsta långköraren i amerikansk television – till hösten går serien in på säsong nummer 30.
Recensionen är baserad på de fyra första avsnitten.
Gå till toppen