Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arvid Jurjaks: Ett av årets bästa sommarprat

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sara Parkman & Samantha Ohlanders

Musiker

Folkmusikduon Sara Parkman och Samantha Ohlanders Sommar i P1 hör till de bättre programmen den här sommaren, präglad av skogsbränder, global uppvärmning och en allmän politisk förflyttning högerut.
Med utgångspunkt i folkmusikens nationslösa karaktär tar de lyssnaren med på en folkbildande resa, bland annat i något som de kallar radikala traditioner. Det handlar om separatism, systerskap, tradering (i motsats till kulturell appropriering), musik som funktion (att använda sin röst som motstånd), och inte minst tvivlet.
Allt sådant som människan brytt sig om och ägnat sig åt i hundratals, ja, tusentals år.
Genom att föra samman radikalism och tradition sticker Sara Parkman och Samantha Ohlanders hål på argument som ”nej, nu har det gått för långt” innan de ens hunnit yttras. Och med höstens val och sommarens bränder i andra hälften av programmet för de in en aktualitet som annars är ovanlig i sammanhanget. Attacker på Kristdemokraterna och uppskattande ord till Annie Lööf förvånar också i sin direkthet.
På det hela taget lyckas duon balansera ilska och saklighet på ett närmast perfekt vis.
De personliga delarna, om hur de möttes och deras egna vägar in i folkmusiken, känns bitvis pliktskyldiga i ett annars tempofyllt program med sällsynt hög densitet.
Gå till toppen