Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heltäckningsmatta dammsugs en gång om året – skola får föreläggande

Asmundtorps skola föreläggs att åtgärda flera brister efter att miljöförvaltningen gjort en inspektion. Bland annat dammsugs skolans heltäckningsmattor endast en gång om året.

Miljöförvaltningen förelägger Asmundtorps skola att åtgärda brister i bland annat städningen och hanteringen av kemikalier.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Det var i höstas som miljöförvaltningen gjorde en uppföljande inspektion på skolan. I sin rapport från inspektionstillfället har förvaltningen gjort ett flertal anmärkningar och förelägger nu utbildningsförvaltningen att åtgärda bristerna på den kommunala grundskolan.
Det rör sig bland annat om bristande egenkontroll, ventilation och förvaring av kemikalier som används i träslöjden. Skolan får dessutom anmärkning på sin städning.
Till exempel dammsugs heltäckningsmattorna endast vid storstädningen en gång om året.
Enligt miljöinspektör Isabelle Bjärås, som genomförde inspektionen, är det inte ovanligt att just städning och ventilation är problemområden när det gäller skolmiljön.
Det kan hänga ihop med att det saknas tydliga rutiner, menar hon.
– Problematiken är generellt att man har många elever och att ventilationen inte är anpassad för det. Det kan också, som i det här fallet, vara att ventilationen inte sätts igång i lagom tid eller att man ändrar om i vilka lokaler eleverna vistas, så det finns ett direkt samband med egenkontroll, säger hon och fortsätter:
– För några år sedan genomförde Folkhälsomyndigheten ett projekt om städning och ventilation. Det var de bristerna man såg mest i skolmiljön.
Hur ofta det är rimligt att till exempel en heltäckningsmatta dammsugs beror på hur den används, förklarar Isabelle Bjärås.
– Det är ju inte reglerat i lagstiftningen hur ofta en sådan ska dammsugas och påverkas av användningsområdet, om man till exempel går på den med smutsiga skor. Men allt tyg drar åt sig både dammpartiklar och kemikalier, så att dammsuga heltäckningsmattor en gång om året tycker vi låter lite för lite, säger hon.
Senast i oktober ska bristerna på Asmundtorps skola ha åtgärdats.
Gå till toppen