Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Madsen till specialfängelse för sexförbrytare

Livstidsdömde Peter Madsen kommer att få byta fängelse så fort det finns en plats ledig, enligt Madsens advokat. Efter att ha blivit överfallen flyttas han till ett fängelse som anses säkrare för sexförbrytare.

Peter Madsen är dömd till livstids fängelse för att ombord på ubåten UC3 Nautilus ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Beskedet kommer från hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark i ett sms till tidningen BT. Hon har en längre tid arbetat för att få honom flyttad till ett fängelse som är specialiserat på behandling av sexualförbrytare och personer som anses farliga, Herstedvester fængsel. Det har rykte om sig att vara säkrare för personer som är dömda för brott som andra fångar inte ser med blida ögon på.
Herstedvester fængsel har som enda anstalt i Danmark fastanställda psykiatriker för att behandla personlighetsstörningar, och en överläkare med rätt att skriva ut medicin till sexualbrottslingar.
– Många av dem som sitter på Herstedvester har svårt att passa in i den interna fängelsehierarkin, och överfallet på Peter Madsen visar ju tydligt att han hör till den kategorin, säger Kim Østebye, ordförande för facket Fængselsforbundet, till BT.
Madsen är dömd till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på ubåten Nautilus för lite mer än ett år sedan. Han har överklagat livstidsstraffet till högre instans, Østre landsret, där en tre dagar lång rättegång hålls i september.
Peter Madsen blev inte allvarligt skadad vid överfallet på Storstrøms fængsel, som begicks av en 18-årig medfånge. Medfången har inte häktats, vilket sker vid allvarligare överfall.
Rättad: I en tidigare version angavs en källa med felaktigt namn.
Gå till toppen