Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu inviger vuxenutbildningen i Åstorp sina omgjorda lokaler

En splittrad verksamhet och ineffektiva lokaler. Så var läget för vuxenutbildningen i Åstorp i våras. Men efter en sommar med ombyggnader ser framtiden ut att bli stabil.

Röda mattan rullades ut när vuxenutbildningens omgjorda lokaler skulle invigas på fredagen. Administrativa chefen Anders Holmkvist och rektorn Katrin Olsson är nöjda med förändringen på skolan.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
– Nu får vi leverans!
Katrin Olsson, vuxenutbildningens rektor, håller upp dörren och in kommer en stor tårta som föreställer skolbyggnaden. Katrin Olsson får nästan tårar i ögonen. Röda mattan är utrullad och i eftermiddag är det invigning.
– Vi är supernöjda med resultatet och att kommunen fattade det här beslutet, säger Katrin Olsson om det nya upplägget i lokalerna på Ji-te gatan.
Läs också Vuxenutbildning samlas under samma tak
Till Ji-te gatan flyttade vuxenutbildningen för 20 år sedan. Men i samband med det ökade flyktingmottagandet 2015 svällde verksamheten och en del av introduktionsprogrammet fick flytta till lokaler på Björnekullaskolan.
– Vi hade ett arbetslag där men de hade varken tillgång till studie- och yrkesvägledare, kurator eller skolledning. Vi var där på bestämda tider men varken elevernas eller personalens behov av oss går ju att tidsbestämma, säger Katrin Olsson.
Invigning kräver tårta – en anställd på skolan hade gjort en avbildning av skolbyggnaden i choklad.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
När Björnekullaskolan under våren signalerade att de själva behövde sina lokaler blev läget för vuxenutbildningen akut. Då beslutade kommunstyrelsen att skjuta till pengar för att man skulle kunna bygga om lokalerna på Ji-te gatan.
– Här har vi ytorna men förr var det inte så effektivt utformat.
Under sommaren har man förutom att fräscha upp och måla om, fått fler toaletter, skapat fler rum och gjort en stor rockad.
– Nu sitter arbetslagen uppdelade efter program och i anslutning till de salar de använder i undervisningen, säger Anders Holmkvist som är administrativ chef på vuxenutbildningen.
I fem år har nu vuxenutbildningen hyresavtal för lokalerna på Ji-te gatan.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Totalt administrerar skolan runt 300-350 elever som vistas i skolan vid olika tidpunkter. Med de nygamla lokalerna får de plats med alla.
Samtidigt håller kommunen på att se över alla sina skollokaler inför framtiden. I det projektet finns även vuxenutbildningen med och tanken har sedan tidigare varit att de så småningom ska flytta till Folkets hus. Men för tillfället är det Ji-te gatan som gäller.
– Nu har vi ett hyresavtal fem år framöver. Det ger oss en bättre arbetsro att veta att vi ska vara här, säger Katrin Olsson.
Hyresvärden till vuxenutbildningens lokaler är Igrab. I maj såg planerna på att samla vuxenutbildningen i samma lokaler ut att gå i stöpet när Igrab ville sälja fastigheten. Försäljning är fortfarande aktuellt men vuxenutbildningens lokaler äventyras inte.
Gå till toppen