Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svartvit fotolegendar visar sitt livsverk i Höganäs

Höganäs museum och konsthall ställer ut bilder av den Landskronafödde fotografen Ralph Nykvist. Han har ägnat sitt liv åt gatufotografi.

Fotografen Ralph Nykvist ställer ut ett urval av sina samlade bilder på Höganäs museum. Vernissage är det på lördag klockan 14.Bild: Sven-Erik Svensson
Ralph Nykvist, 74, har ägnat en stor del av sitt fotografiska liv åt gatufotografering. Under sex årtionden har ha närmat sig motiv med ödmjukhet och det har gjort honom till en ansedd fotograf.
Mest uppmärksammade är kanske bilderna från karnevalen i Venedig. En fotodokumentation han gjorde tillsammans med vännen och fotografikonen Anders Petersen. Och som det också blev en fotobok av.
På Höganäs museum ställer han han ut ett samlat utbud av sitt livsverk.
– Det är bilder som spänner över hela mitt vuxna liv. Bilder som ligger mig varmt om hjärtat.
Vad ska sådana bilder innehålla?
– Det ska vara känsla, värme och den ska kunna härleda mina känslor för bilden till betraktaren, säger Ralph Nykvist.
Ralph Nykvists gatufoto har gjort honom till en erkänd fotograf både i Sverige och utomlands.Bild: Sven-Erik Svensson
Hans intresse för fotografi väcktes redan som barn av hans pappa, som var en duktig amatörfotograf. Och innan Ralph Nykvist var fyllda 22 år deltog han 1966 i en samlingsutställning för unga fotografer i Stockholm. Sedan har många utställningar följt, både i Sverige och utomlands.
Ralph Nykvist har under alla år ägnat sig åt dokumentära bilder, inget arrangerat. Han har fångat situationer i skilda miljöer och bilderna har ofta en underfundig humor.
– Gatufoto passar mitt sätt att uttrycka mig. Jag skapar aldrig en bild, utan tar bilderna till mig, säger han.
Bild: Ralph Nykvist
Han har i alla år fotograferat människor utan att fråga om lov innan. Ibland har han gett sig till känna efter och frågat om det var okej. Och nästan alltid fått ett ja.
Men med mobilkamerans och de sociala mediernas intåg i samhället har det blivit känsligare att plåta människor utan att fråga.
– Gatufotografering har förändrats mycket. Det har blivit mer strikta bilder utan så många människor. Jag hade inte tillstånd när jag fotograferade, men gick fram på ett mjukare sätt.
Ralph Nykvist ställer ut på Höganäs museum.Bild: Sven-Erik Svensson
Det svårare klimatet har gjort att Ralph Nykvist inte fotograferar lika mycket längre. Men ett urval av alla hans bilder genom åren hänger nu för beskådan på Höganäs museum.
På lördagen den 18 augusti är det vernissage cirka klockan 14. Det är Anders Petersen som inviger utställningen, som sedan hänger till och med den 30 september.
Gå till toppen