Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Danius: Jag fylldes av avsmak

Sara Danius fylldes av avsmak när hon läste anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen i november förra året, berättar hon i sitt "Sommar i P1" som sändes på lördagen. Hon kallar även krisen för "en av de största kulturskandalerna någonsin i modern svensk historia".

Sara Danius. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Våren inom Svenska Akademien har kantats av bråk och avhopp.
Men turbulensen hade sin start redan hösten 2017, efter en artikel i Dagens Nyheter i november där 18 kvinnor vittnade om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.
Den så kallade kulturprofilen har hela tiden nekat till brott, och delar av förundersökningen lades senare ner.
Sara Danius, som var ständig sekreterare i Svenska Akademien vid tidpunkten då anklagelserna publicerades, berättar i sitt "Sommar i P1" i Sveriges Radio på lördagen om sina känslor när hon först läste artikeln.
– Jag fylldes av avsmak, rent av äckel, säger Sara Danius i programmet.
Hon säger att det på kvällen blev en del telefontrafik, att hon gjorde ett par intervjuer och samtalade med ledamöter.
– Det var allvar, men riktigt hur allvarligt läget var kunde ingen begripa. I själva verket stod Svenska Akademien på tröskeln till en av de största kulturskandalerna någonsin i modern svensk historia, säger Sara Danius i sitt program.
Under hösten fick en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna i Svenska Akademien. Senare uppstod en djup spricka inom Akademien, som under våren resulterade i att flera ledamöter lämnade sina stolar.
Den 12 april i år meddelade Sara Danius att hon lämnar sin post som ständig sekreterare.
I sommarpratet framkommer även uppgifter om kulturprofilens inflytande på Svenska Akademien. Sara Danius säger att hon kontaktades av kulturprofilen innan hon var ledamot.
– Kulturprofilen kontaktade mig vårvinter 2013 och bad om mitt cv, säger hon i sitt "Sommar i P1".
Efter att ha fått frågan ytterligare en gång skickade Sara Danius sitt cv. Kort därefter ska hon ha fått frågan om att bli ledamot i Svenska Akademien.
I sommarpratet citerar Danius även ett meddelande från Horace Engdahl den 23 november i fjol som bland annat lyder "Du har skött dig förbannat bra. Kanske vi trots allt överlever”.
Meddelandet är i rak motsats till den ton Horace Engdahl senare fört gentemot Danius.
I ett mejl till Dagens Nyheter kommenterar Horace Engdahl tvärvändningen och sommarpratet, som han själv inte lyssnat på:
"Det hör till saken – och det hoppas jag att hon gjorde klart – att jag senare ångrade vad jag i hastigt mod skrev vid det tillfället och tog tillbaka alltsammans när jag såg vad som verkligen var i görningen.”
Gå till toppen