Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Debatt i parken höjde valtemperaturen

Frågor om äldrevård, integration och landsbygd dominerade när publiken fick styra stora delar av innehållet i lördagens valdebatt i Ljungbyhed.

I debatten medverkade samtliga partier i Klippans kommunfullmäktige (från vänster): Christer Johansson (C), Åsa Edvardsson (SD), Hans-Bertil Sinclair (M), Tommy Cedervall (L), Robert Larsson (KD), Conny Berg (MP), Kerstin Persson (S) och Karin Enqvist (V).Bild: Annsofie Wieland
Ett par hundra människor stod och lyssnade, eller passerade genom parken under lördagens stora valdebatt, som hölls mitt under Gammelmarknaden i Ljungbyhed.
Upplägget var enkelt. Debattledare Christer Ohlin utgick från publikens frågor, som samlades in medan Klippanbandet Lasakungen/Dolken i håsan höjde stämningen från scenen. Sedan fick olika personer slumpvis dra en fråga ur högen som besvarades av de lokala politikerna.
Flera av frågorna handlade om en ansträngd personal inom hemtjänst och på äldreboenden.
Vänsterpartiets Karin Enqvists lösning var förslaget om sex timmars arbetsdag inom vården. Hon återkom flera gånger till att man gjort för stora nedskärningar inom socialförvaltningens område, vilket bland annat drabbat funktionsnedsatta personer och äldre.
– Vi tycker inte att det är dessa som det i första hand ska göras neddragningar på, sa hon.
Kerstin Persson (S) svarade med att det handlar om att ligga rätt i förhållande till omvärlden.
– Det är klart att man kan uppfatta det som en besparing. men frågan är vad vi har råd med?
Hans-Bertil Sinclair (M) anser att biståndsbedömningen är för sträng, vilket gör att många äldre bor hemma även när de får stora vårdbehov, han pratade också om att oftare fråga personalen om deras åsikt inför förändringar. Åsa Edvardsson (SD) slog ett slag för rätten till heltid.
Båda fick mothugg av Karin Enqvist (V), som menade att den möjligheten till ökad sysselsättning redan erbjudits – utan att bli någon succé eftersom många inte känner att de orkar heltid.
– Personalen är engagerade, men de orkar kanske inte prata om organisationsförändringar när de samtidigt går på knäna.
Om behovet av tillräckliga resurser för att undervisa invandrare i svenska var partierna överens, och på frågan om hur nyanlända ska komma i arbete fanns flera idéer, men inga nya förslag.
En rak fråga från publiken var om M och S kan tänka sig att samarbeta, både före och efter valet, för att skapa en stabil majoritet i Klippan. "Det räcker med ett ja eller nej" löd frågan från publiken. Men svaret blev inte så tydligt. Varken Hans-Bertil Sinclair (M) och Kerstin Persson (S) uteslöt ett samarbete, men i så fall efter valet.
Nyheten att S vill utreda Skånetrafiken som alternativ för färdtjänst ledde till en fråga om hur partierna ställde sig. Det blev ett absolut nej från V och M, medan KD och L är öppna för en prövning, men starkt tveksamma till att byta.
När politikerna fick prata fritt en stund kom det fram flera frågor.
Socialdemokraterna puffade för sin idé om att utveckla medborgardialog mot byaråd och föreningar, Miljöpartiet pratade om bättre cykelvägar och Liberalerna om att kommunikationerna söderut i kommunen måste förbättras.
Tommy Cedervall (L) riktade också skarp kritik mot styrande S, C och Mp för att det fortfarande inte finns någon ny förskola i Ljungbyhed, eller ny grundskola i Klippan.
– Majoriteten har agerat senfärdigt. De frågor som var akuta för fyra år sedan är fortfarande lika akuta, sa han.
Karin Enqvist (V) berättade om det förslag om kommunägd lokaltrafik som partiet snart ska lägga motion om och Robert Larsson (KD) pratade om partiets motstånd mot att – som planerat – göra om Ljungbygården till enbart demenscenter. KD vill ha ett särskilt boende i alla kommundelar, en åsikt som även M skrev under på.
Centerns Christer Johansson återkom flera gånger till Vedby skola, som ibland varit hotad. Även Åsa Edvardsson (SD) betonade de mindre skolornas betydelse.
Partierna i Klippan turas om att arrangera valdebatten, den här gången var det Socialdemokraternas som stod som värd. Inbjudna var alla partier i det nuvarande kommunfullmäktige vilket uteslöt nystartade Vår framtid Klippan, VFK.
När en fråga om detta kom upp svarade Kerstin Persson (S) att man följt en gammal regel som alla partier tidigare kommit överens om – underförstått även VFK:s partiledare Kennet Dådring som varit oppositionsråd för M i Klippan.
Gå till toppen