Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Elisabeth Svantesson, ta tillfället i akt att ge ett svar till de 8 000 unga skåningar som har en provanställning.”

Alla som jobbar i Sverige ska ha ett tryggt jobb där man inte blir utnyttjad eller utsliten. Det skriver arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) tillsammans med företrädare för Socialdemokraterna i Skåne och Malmö.

I morgon besöker Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson Skanör-Falsterbo. På dansbanan i Skanörs hamn ordnar partiet familjeaktiviteter och minglar.Bild: Pontus Lundahl/TT
Varför pratar ingen om ungdomsarbetslösheten inför valet den 9 september? Annat var det 2014. Då var jobb till unga en av de stora valfrågorna. Och när den S-ledda regeringen tillträdde var ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick ekonomiskt stöd från EU.
Från dag ett har regeringen arbetat hårt för att minska ungdomsarbetslösheten. Nu syns resultatet. Ungdomsarbetslösheten i Sverige har sjunkit kraftigt och är på den lägsta nivån sedan 2002. Andelen långtidsarbetslösa ungdomar är den lägsta på 10 år. Regeringens 90-dagarsgaranti är uppfylld – ingen ung människa behöver nu vänta längre än 90 dagar på ett erbjudande om jobb, utbildning eller en insats som leder till jobb.
Men trots att många ungdomar har ett jobb står ändå mycket på spel inför valet den 9 september. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill försämra anställningstryggheten i LAS genom förändrade turordningsregler. Dessutom vill de göra det dyrare att vara med i facket. Som om detta inte är nog vill Moderaterna också förlänga möjligheten till provanställning från sex till tolv månader.
Provanställning är den mest osäkra av alla anställningsformer och innebär en mycket svag ställning för arbetstagaren i förhållande till arbetsgivaren. En provanställning kan sägas upp närsomhelst, utan att arbetsgivaren behöver motivera varför och utan att arbetstagaren kan få uppsägningen prövad rättsligt.
Förslaget om längre provanställning berör de allra flesta som ska etablera sig på arbetsmarknaden. I Skåne har i genomsnitt cirka 8 000 ungdomar och unga vuxna en provanställning varje månad. Om provanställningarna blir dubbelt så långa innebär det otryggare anställningar för tiotusentals ungdomar och unga vuxna i Skåne under nästa mandatperiod. Det skulle i sin tur göra att stress och oro kring framtiden ökar och det skulle bli svårare att till exempel skaffa en egen bostad.
Om möjligheten att provanställa förlängs från sex till tolv månader finns det också en risk att provanställningar börjar användas i situationer där arbetsgivaren inte alls har för avsikt att tillsvidareanställa. Långa provanställningar skulle kunna missbrukas för att anställa personer som ser sig tvungna att acceptera övertid, gränslöst arbete, stress och urusel arbetsmiljö i hopp om att få en fast anställning. Längre provanställningar skulle också leda till att färre vågar byta jobb när de väl är etablerade på arbetsmarknaden.
Dessutom vill Moderaterna införa en ny anställningsform för ungdomar upp till 23 år som saknar gymnasieutbildning. Förslaget går ut på att politiker ska sätta ett tak för hur höga lönerna få vara. Det skulle riskera att leda till lägre löner och otryggare anställningar för alla ungdomar. Sverigedemokraterna har presenterat liknande förslag.
I morgon, söndag den 19 augusti, besöker Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson Skåne och sina partivänner i Skanör-Falsterbo. På dansbanan i Skanörs hamn ordnar partiet familjeaktiviteter och minglar. Men kanske kan Elisabeth Svantesson också ta tillfället i akt att under sitt besök i Skåne ge ett svar till de 8 000 unga skåningar som har en provanställning. Varför ska deras tid med en otrygg anställning bli längre? Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 16 år. Varför ska Sveriges ungdomar och unga vuxna behöva få försämrad anställningstrygghet och lägre löner om Moderaterna vinner valet och kan bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna?
Vi socialdemokrater har istället presenterat vallöften som handlar om att stärka anställningstryggheten. Anställningsformen allmän visstid ska avskaffas – det ska alltid krävas ett objektivt skäl för tidsbegränsade anställningar. Vi vill också stärka anställningstryggheten när arbetsgivaren vill minska antalet timmar på anställningskontraktet (stopp för så kallad hyvling) och förbättra anställningstryggheten för SMS-anställda.
Om Moderaterna vinner valet och kan bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna skulle det bli den mest löntagarfientliga högerregeringen i modern tid. Vi socialdemokrater vill istället bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Alla som jobbar i Sverige ska ha ett tryggt jobb där man inte blir utnyttjad eller utsliten.

Ylva Johansson (S)

arbetsmarknads- och etableringsminister.

Niklas Karlsson

ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Annelie Karlsson

vice ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Joakim Sandell

ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen