Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flygteknikcenter i Ljungbyhed inviger hangar

Nya portar och större utrymme krävdes för nytt flygplan.

Bild: Klippans kommun/Hanna Hoang Armbäck
Nästan ett år efter inköpet invigs nu hangaren till flygteknikcentrums första civila plan. Det var stort pådrag när det tidigare regeringsplanet av modell Gulfstream IV landade för sista gången i Ljungbyhed den 15 augusti 2017. Planet ska nu användas i undervisningen på främst yrkeshögskoleprogrammet på skolan.
Läs också Regeringsplan landade i Ljungbyhed – ska användas i utbildning
– Förutsättningarna för att vi skulle få köpa planet från Försvarsmakten var att det gick in i en utbildningssituation. Så projektet är egentligen inte färdigt förrän nu, säger rektor Mats Salomonsson.
Gulfstreamen är betydligt större än de mindre, militära plan av modellen SK60 som studenterna tidigare skruvat på. För att få plats har hangaren fått byggas ut.
Bild: Klippans kommun/Hanna Hoang Armbäck
Arbetet har pågått sedan i februari och blev klart strax innan semestrarna. Nu har lokalen utökats med 300 kvadratmeter och nya portar, levererade av lokala LR System. De är specialskräddade med tre portar i olika höjd, allt för att göra det smidigare under arbetet.
– När vi gör vissa moment måste vi dra ut stjärten, då behöver vi bara öppna mittenporten, säger Mats Salomonsson.
Enligt honom gör planet utbildningen mer attraktiv, i och med att man får träna på ett civilt plan som varit i bruk så sent som 2015, när exempelvis kungaparet flög till Nigeria i det.
– Det är inte toppmodernt, men det är ett stort steg jämfört med de plan vi haft tidigare. Det blir mer realistiskt för eleverna, och mer attraktivt.
Gå till toppen