Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullt med folk när Björkbacken bjöd in till visning

Det blev något av en folkfest när nya allaktivitetshuset Björkbacken invigdes på lördagen. Och idén med flexibla hus är något som kanske kommit för att stanna.

Fyrahundra korvar hade Häljarps IF fått att dela ut till besökarna som kommit för att titta på det nya allaktivitetshuset. Det var nog tur, för det var massor med barn och deras vuxna som ville delta i invigningen.
Förutom korv och glass höll arrangörerna en löpartävling för barnen, det bjöds på musikunderhållning och Häljarps föreningsliv passade på att visa upp sitt utbud av aktiviteter.
Fredric Bern kom med dottern Elisa för att titta på Björkbacken. Elisa passade på att springa miniloppet och fick därför ta emot pris av Charli Ludvigsson från Häljarp-Saxtorps byaförening.Bild: Emil Langvad
– Det är fantastiskt tycker jag, att man gör det lite pampigt. Och så otroligt roligt att man satsar på Häljarp. Man märker ju att orten växer i takt med att fler och fler flyttar hit, säger Fredric Bern, som kommit hit med dottern Elisa.
Bygget i sig är också lite speciellt. Från början gällde det att bygga en ny förskola, men kommunen valde att gå ett steg längre.
– Vi gjorde en bedömning att det behövdes runt hundra förskoleplatser. Men samtidigt ville vi se att huset vi byggde skulle leva även under de timmar då förskolan var stängd, säger Camilla Nilsson, lokalförsörjningschef i Landskrona.
47 miljoner har bygget kostat. ”Det inkluderar även parkeringsplats, cykelvägar och en boulebana. Detta är något som hela Häljarp får glädje av” säger Camilla Nilsson, här med Thorsten Karlén.Bild: Emil Langvad
– Så syftet blev att skapa en mötesplats för alla generationer, säger Thorsten Karlén på destinationsenheten.
Att Björkbacken byggts som ett allaktivitetshus betyder att matsalen i förskolan ska kunna användas av föreningslivet på kvällar och helger. På nedre planet finns det en klubblokal, kiosk och omklädningsrum som Häljarps Idrottsförening ska kunna använda tillsammans med skolan.
Duon Sander & Gander höll stämningen uppe med musik och hålligång.Bild: Emil Langvad
Bygget har gått i stort sett enligt planerna sedan första spadtaget togs våren 2017.
– Eftersom det är ett sutteränghus gick mycket av den första tiden åt till markarbeten. Sen är det inte ofta man blandar den här typen av lokaler, så det har blivit lite mer komplicerat med passerzoner och larm. Men allt har gått mycket bra, säger Magnus Elfström på Planör AB som varit projektledare.
Invändigt är förskolans fyra avdelningar ljusa med stora ”vinkfönster”.
Lotta Nilsson och Sofie Andersson är nyblivna kollegor, om än på olika avdelningar.Bild: Emil Langvad
– Det är barnen som kallar dem så, därför att de kan vinka till föräldrarna som kommer för att hämta dem, säger Sofie Andersson.
Hon och nya kollegan Lotta Nilsson arbetar på den nya förskolan sedan en vecka tillbaka.
– Det mesta fungerar bra, och det är förstås kul att arbeta i nya fräscha lokaler. Konceptet var i stort sett klart, sen får vi förstås sätta vår egen prägel på hur och var allt ska vara, säger Lotta Nilsson.
Kanske kommer fler byggnader som Björkbacken att uppföras i framtiden. Det tycker iallafall kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) vore en god idé.
”Iden med allaktivitetshus är ett tankesätt vi ska försöka implementera i framtida byggnadsprojekt i kommunen” säger Torkild Strandberg.Bild: Emil Langvad
– Det är ett innovativt sätt att bygga. Konstigt bara att vi inte gjort så här tidigare, med tanke på att det finns brist på samlingslokaler i kommunen. Kanske kan man i framtiden kombinera en förskola med ett äldreboende och föra generationerna närmare varandra istället för att separera dem, säger han.
Gå till toppen