Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Hyrläkarna är inte det sjuka i den skånska vården, de är symtomet

Hur ska man tillföra Skånes vårdcentraler 250-300 allmänläkare? Det blir en nöt att knäcka. Vi växer ju inte på träd. Det skriver Staffan Lingärde.Bild: Claudio Bresciani/TT
Statsminister Löfven och socialminister Strandhäll har haft presskonferens på Sahlgrenska.
Vården har ju blivit ett hett ämne i den pågående valrörelsen.
Ministrarna berömmer vårdpersonalen. Världsklass och så vidare. Och det är ju både riktigt och snällt. Vårdens anställda kan tacksamt ta emot dessa klappar på huvudet.
Sedan skjuter man in sig på det stora problemet inom svensk sjukvård idag. Och det är hyrläkarna och hyrsköterskorna. Patienterna lider. Ny läkare varje gång. Man får dra sin sjukhistoria gång på gång. (Fast det finns ju faktiskt journaler.)
Och vad det kostar. Fem miljarder per år. Tänk vad de pengarna kunnat användas till!
Tyvärr har både statsminister och socialminister fel för sig. Hyrpersonalen är inte problemet. Däremot är de symptomet.
Det verkliga problemet är att delar av svensk sjukvård, framförallt primärvården, misskötts i många år.
Jag talar av egen erfarenhet. Jag har arbetat som läkare i Skåne hela mitt yrkesverksamma liv. Den mesta tiden som distriktsläkare på vårdcentraler. Långa perioder, framför allt de sista decennierna på underbemannade enheter. Framför allt har det saknats distriktsläkare.
En underbemanning av läkare innebär en ökad, ofta dubblad, arbetsbörda för de som stannar kvar.
Det i sin tur leder till utmattning, ökad risk för medicinska misstag och till sist flykt från arbetsplatsen. Som sedan blir än mer utsatt.
Det är den situationen som lett till hyrföretagens tillkomst och blomstring.
Hade landstingen som arbetsgivare tidigare uppmärksammat arbetsmiljöproblemen inom sjukvården hade flykten av personal kunnat undvikas.
Att man nu gnyr och klagar över hyrföretagens vinster ser jag som rent hyckleri. Som man bäddar får man ligga heter det och visst har landstingen bäddat i alla år. Med ständiga sparkrav. Och visst innebär vakanta läkartjänster att pengar sparas.
”Dom som jobbar kvar klarar nog det ändå. Åtminstone ett tag till.”
Tänkte man kanske.
Visst är det ett problem för patienter att möta nya doktorer varje gång. Men än värre är att inte träffa någon alls. Din kontrolltid skjuts på framtiden. Om du blir akut sjuk finns det inga tider. Kanske blir lösningen då ett besök på närmaste sjukhus akutmottagning och en lång väntan i korridorerna där.
Hyrläkare och hyrsköterskor beskrivs i media idag som näriga och ibland inkompetenta personer som skor sig på den pressade sjukvården. Inget är mera osant. Jag har mött otaliga duktiga och kompetenta kolleger från hyrbolagen under mina verksamma år. Visst har det funnits rötägg också, men det finns det ju överallt.
Och vilken lycka det var att få beskedet: nästa vecka kommer dr X och stöttar.
En hel vecka med möjlighet att arbeta i normalt tempo. Och kanske till och med hinna med några av de läkarintyg eller kompletteringar som Försäkringskassan efterlyst och som samlats på hög.
Jag känner bara tacksamhet för alla hyrläkare och hyrsköterskor som ryckt och stöttat mig och mina kolleger. Ni är värda ett bättre betyg än vad ni får av dagens politiker. Idag i debatten är det faktiskt andra som borde känna ruelse och kanske till och med idka lite självkritik.
Alla partier lovar nu mer pengar till vården. Och det verkar som om politiker kommit till insikten att en fungerande primärvård är eftersträvansvärd.
Vallöften handlar om pengar. Så och så många miljoner ska till.
Och tänk om det verkligen blir så att vallöftena infrias. Hur ska pengarna användas?
Hur ska man tillföra Skånes vårdcentraler 250–300 allmänläkare? Det blir en nöt att knäcka.
Vi växer ju inte på träd.
Men insikten om primärvårdens nödvändighet är viktig. Finns den politiska viljan kommer reparationsarbetet att ta lång tid.
Staffan Lingärde
Gå till toppen