Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Projekt ska motverka psykisk ohälsa med dans

Med hjälp av dans ska tjejer lära känna sin kropp och få bättre självkänsla. Det är tanken bakom projektet ”För min skull”, en kostnadsfri danskurs för tjejer mellan 13 och 17 år som startar i höst.

Jasmine Wahlström, Kerstin Lindgren och Josefine Sebring håller i samverkansprojektet ”För min skull” som startar i höst.Bild: Privat
Finns det fler sätt än samtalsterapi för att råda bot på psykisk ohälsa bland unga tjejer? Jasmine Wahlström och Josefine Sebring på Landskrona dansstudio, initiativtagare till projektet ”För min skull”, är övertygade om att dans är en väg.
Vid tolv tillfällen i höst ger de tjejer mellan 13 och 17 år möjlighet att dansa med danspedagogen Kerstin Lindgren för att främja både fysiska och psykisk hälsa.
– Hon har erfarenhet av målgruppen och har även en bakgrund som kurator, berättar Jasmine Wahlström.
Under kursens gång kommer deltagarna att få prova flera olika dansstilar och det finns även utrymme för att komma med önskemål.
– Det kommer att handla om fysisk rörelse på olika sätt, att lära känna sin kropp och dess rörelser genom dans, snarare än att öva på en viss koreografi.
Projektet blir verklighet med hjälp av medel från Region Skåne och sker i samverkan med Landskrona stad. Jasmine Wahlström förklarar att det här är någonting hon och kollegan Josefine Sebring haft i åtanke länge.
– Vi är båda två unga kvinnor och det här är vad vi önskade fanns när vi var i den åldern.
De försöker nu marknadsföra kursen via kuratorer, BUP och fritidsgårdar. Men Jasmine Wahlström påpekar att kursen inte bara vänder sig till tjejer som mår psykiskt dåligt.
– Det behöver inte vara tjejer som känner att de måste ta någon form av stöd, kursen kan fungera förebyggande också.
Efter hösten blir det ytterligare en kursomgång till våren och förhoppningen är att ”För min skull” ska kunna leva vidare ännu längre än så.
– Vi hoppas projektet ska ge ringar på vattnet och ser det som ett startskott på något nytt, säger Jasmine Wahlström.
Fakta

”För min skull”

Danskursen ”För min skull” är ett samverkansprojekt mellan Landskrona dansstudio och Landskrona stad.

Projektet finansieras med medel från Region Skåne.

Det finns mellan tio och tolv platser på kursen som startar vecka 37 och det är först till kvarn som gäller. Inga förkunskaper krävs.

Anmälan görs till dansstudion.

Kursen är kostnadsfri och för de som bor utanför tätorten finns det möjlighet att få hjälp med busskort.

Kursen ges även på våren.

Gå till toppen