Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

V föreslår fem miljarder till kvinnolöner

Vänsterpartiet vill införa ett nytt statsbidrag – jämställdhetsmiljarder – till kommunerna på fem miljarder kronor årligen. Pengarna ska användas till att höja lönerna i de kvinnodominerande yrkena i offentlig sektor.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
– Det här är en unik satsning, ett av våra stora vallöften, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på en presskonferens i samband med partiets valupptakt i Stockholm.
– Den offentliga sektorn är en viktig aktör. 80 procent av de anställda är kvinnor, som är undervärderade i dag bara på grund av att de är kvinnor, säger partiets vice ordförande Nooshi Dadgostar.
Förutsättningen för statsbidraget är att kommunerna går in med lika mycket. Totalt kan det alltså handla om tio miljarder kronor per år.
– Det här är nödvändigt för att kunna rekrytera personal. Det handlar om äldreomsorg, sjukvård och förskola. Och det är ingen tillfällig satsning utan det är en permanent. Tanken är att det sedan ska bli en del av statsbidragen till kommunerna, säger Sjöstedt.
Kommuner och landsting får själva bestämma vilka åtgärder som behöver vidtas på respektive arbetsplats. Kravet, förutom medfinansiering, är att man kan redovisa uppnådda resultat genom till exempel lönekartläggningar. Först då betalas det statliga stödet ut.
Gå till toppen