Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Camilla Lindholm har gjort sitt sista triathlon

43-åringen slöt cirkeln i Kalmar, men funderar redan på nya mål.
– Det här var slutet, men samtidigt början på något nytt, säger Camilla Lindholm.

Efter 13 år är elitkarriären över i triathlon för Camilla Lindholm.Bild: Sven-Erik Svensson
Det slutgiltiga målet var Ironman i Kailua-Kona. Triathlonets mest ikoniska tävling.
Skulle Camilla Lindholm nå sina drömmars mål var en fjärdeplats i Kalmars Ironman i helgen en förutsättning.
Hon blev sexa. Därmed är en elitkarriär inom den krävande sporten också över.
– Kalmar blev mitt sista lopp. Det var inte vad jag hade hoppats på, säger helsingborgaren.
Förberedelserna i jakten på Hawaii var inte ultimata. Sjukdom och arrangerandet av Helsingborg Triathlon tog mycket tid.
– Jag var lite trött i lördags, men jag gjorde vad jag kunde. Det var sentimentalt redan att komma till Kalmar. Det var där jag gjorde min första triathlontävling och nu blev det också den sista tävlingen jag gjorde som proffs, säger Camilla Lindholm.
Hon började sin karriär sent som 30-åring.
– I Sverige finns något slags åldersförakt. Jag har fått konstiga blickar och att det skulle vara synd om min man och att jag leker något låtsatsliv. När jag sedan kommit utanför Sverige har det varit stående ovationer att jag är en förebild som visat att allt är möjligt.
– Jag börjar nästan gråta nu. Jag trodde inte att det skulle kännas så här, men idrotten betyder så mycket. Det här var slutet, men samtidigt början på något nytt.
Som vadå?
– Förhoppningsvis kan Helsingborg triathlon, som jag arrangerar tillsammans med min man, fortsätta om vi får partners. Dessutom coachar jag och alla presterar extremt bra. Den biten kommer jag att utveckla mer, säger Camilla Lindholm och leder in svaret på mer tävling:
– Ni har sett mig i löplopp och jag kommer att fortsätta springa. Innan triathlon höll jag på med ultralöpning och kommer att satsa på det.
Blicken är ställd på "Comrades Marathon" nästa vår. Ett ultralopp över 90 kilometer med 16 000 deltagare i Sydafrika.
– Det har alltid varit en dröm att få köra det. Jag fyller 44 i år och kommer att tävla i min åldersgrupp och där ta mig in på topp tre till fem någonstans. Samtidigt kan jag tävla i elit och det är svårt att slå sig in på topp tio i "The Comrades" som 45-åring.
Topp tio totalt?
– Ja, det är lätt att säga nu, men man måste ju lägga ribban högt, säger Camilla Lindholm med ett skratt. I löpning går det att tävla i både ålder och totalt samtidigt.
Anledningen till att triathlonkarriären nu är över handlar mycket om tid.
– Jag har aldrig haft mina två barn som ursäkt för någonting. Familjen är viktigast, men gudarna ska veta att det är ett pussel som inte går ihop. Ibland har man fått ta hammaren och banka till de där pusselbitarna.
Tidiga morgnar, lite sömn och träning på sena kvällar för att få ihop det där pusslet.
– Jag är inte 25 längre och jag har gjort så gott jag har kunnat efter mina förutsättningar, men nu är min kropp trött. Om ett par veckor har jag mina nya mål mer klara för mig.
Gå till toppen